Haoran Jang, oko sokolovo iz Kine

[dropcap]PEKING[/dropcap] Kao što je svijet zbog Majkla Felpsa poludio za plivanjem ili zbog Useina Bolta za atletikom, tako bi zbog Haorana Janga trebalo da poludi za streljaštvom, predviđaju svjetski mediji.

Individualni sportovi nikada nisu imali primat u odnosu na ekipne, osim tenisa. Samo tokom Olimpijskih igara oni zaslužuju da se nađu u centru pažnje ili kada se pojavi neki pojedinac koji svojim rezultatima uspije da skrene pažnju i na neke zanemarene sportove.

Takav je slučaj bio s Boltom ili Felpsom, a sada poslije dominacije takvih individualaca iz tih bazičnih sportova zbog kojih su oni postali planetarno gledani, slično bi moglo da se desi sa streljaštvom. Mesija bi mogao da bude 18-ogodišnji momak iz Kine.

Da ova priča nije bez pokrića, piše “Telegraf”, dovoljno je pogledati njegove rezultate koje je dosad ostvario, a poslije uspjeha koji je postigao u samo dvije nedjelje o njemu je već počelo da se piše širom meridijana.

Jang je u ponedjeljak postao šampion svijeta u gađanju iz vazdušne puške, a najzaslužniji je i za ekipno zlato koje je njegova zemlja osvojila uz novi svjetski rekord. Povrh svega toga, može se još samo dodati da je bio najdominantniji takmičar na Svjetskom šampionatu.

On je ovakav uspjeh najavio prije dvije nedjelje na Olimpijskim igrama mladih u Nankingu, gdje je takođe samouvjereno i dominantno osvojio zlatnu medalju. Zbog toga se nalazi na prvom mjestu na ISSF-ovoj listi strijelaca vazdušnom puškom u seniorskoj konkurenciji.

Ako ovo nije dokaz da se radi o vjerovatno najvećem talentu koji je streljaštvo vidjelo u muškoj konkurenciji, evo još nekoliko činjenica o njemu. Haoran je počeo da se takmiči tek prije dvije godine i to i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji, a od tada je osvojio pet zlatnih odličja i jedno srebro u seniorskoj konkurenciji, uz još dva najviša postolja na juniorskim takmičenjima.

Dakle, zvijezda je definitivno rođena, a hoće li zasijati punim sjajem saznaćemo za dvije godine u Rio de Žaneiru na Olimpijskim igrama. On je već sa 17 godina najavio svojim sunarodnicima šta da očekuju od njega: “Moj cilj je olimpijsko zlato i tačka!”