Đoković ujedinio narode bivše Jugoslavije

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Najbolji srpski teniser Novak Đoković odservirao je mnogo pobjedničkih asova do sada, ali nikada tako jak kao ovaj kojim je prosto ujedinio narode Balkana, pogođene katastrofalnim poplavama, ocijenila je danas agencija Asošiejted pres.

“Svjetski teniser broj dva učinio je ono što političarima nije pošlo za rukom još od krvavih ratova devedesetih godina, da barem privremeno ujedini nekadašnje neprijatelje, koji se sada zajednički bore protiv razornih poplava, najvećih koje su zadesile taj region u posljednjih sto godina”, kaže se u tekstu AP-a.

Američka agencija podsjeća da je Đoković pokrenuo ogroman talas finansijske i medijske podrške širom svijeta za žrtve katastrofalnih poplava, koje su do sada ubile najmanje 45 osoba i na hiljade ostavila bez domova u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Ono što izdvaja Đokovićevu kampanju za pomoć ugroženom stanovništvu je činjenica da je on nije tražio samo za Srbiju, već i za Bosnu i Hrvatsku, koje su inače bile u ratu sa Srbijom”, navodi AP i ocjenjuje da “sve tri države i dalje gaje međusobno nepovjerenje, i to 20 godina po završetku ratova nakon kojih se Jugoslavija razdvojila na šest različitih država”.

“Srce mi se cepa kada vidim da je toliki broj ljudi evakuisan u Bosni. Više od 950.000! Držite se braćo… pomoć će stići iz sveta”, poručio je Đoković na Twitteru.

“Vidim da je i Hrvatska pogođena poplavama… Iskreno se nadam da vas neće pogoditi kao Srbiju i Bosnu. Čuvajte se”, poručio je Đoković i dodao: “Neka dugo žive narodi bivše Jugoslavije.”

Poplave su izazvale nezapamćenu solidarnost naroda regiona, koji šalju pomoć i spasilačke timove u sve susjedne zemlje bivše zajedničke države, naglašava američka agencija.

Đoković je poslije trijumfa u finalu Mastersa u Rimu nad Špancem Rafaelom Nadalom donirao cijelu svoju nagradu od oko 500.000 dolara za pomoć žrtvama poplava, a njegova fondacija je, prema navodima AP-a, sakupila još 600.000 dolara.

AP citira selektora fudbalske reprezentacije BiH Safeta Sušića, koji je rekao da je Đoković svojim gestom “stekao naklonost cijele Bosne” i obećao da će navijati za njega na predstojećim gren slem turnirima na Rolan Garosu i Vimbldonu.

Đoković je na to odgovorio da će na prvenstvu svijeta u Brazilu navijati za BiH, zaključuje AP.