Britanski novinar navija za BiH

[dropcap]LONDON[/dropcap] Britanski novinar Džejms MekMeon napisao je tekst u popularnom britanskom listu “Mirror” u kojem navodi da bojkotuje nacionalnu selekciju Engleske, ali da navija za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu koje počinje 12. juna, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz protesta protiv namjere Fudbalskog saveza Engleske (FA) koji želi da uvede Ligu 3, odlučio je da javno obznani kako je, kako kaže, vrijednije i moralnije navijati za reprezentaciju BiH na Mundijalu.

“Ovog ljeta ću definitivno navijati za Bosnu i Hercegovinu koja prvi put učestvuje na svjetskom prvenstvu. Nikada nisam bio u Bosni i Hercegovini, ali postoji mnogo razloga da podržim taj tim. To je uvijek bila multietnička zemlja koju je, nažalost, uništio strašan rat od 1992. do 1995. Preko 100.000 osoba je poginulo u tom ratu. Opsada Sarajeva je najduža u modernoj evropskoj istoriji”, napisao je MekMeon.

Napominje kako su sadašnji igrači reprezentacije BiH mnogo propatili zbog rata koji je pogodio tu zemlju početkom 1990-ih kada su mnogi od njih morali sigurnost i bolji život potražiti negdje u svijetu.

“Prateći Premiership odlično poznajem mnoge zvijezde repezentacije BiH. Asmir Begović iz Stouk Sitija je, naprimjer, bio izbjeglica nakon što je njegova porodica morala pobjeći iz BiH ostavivši iza sebe sve što su imali. Edinu Džeki iz Mančester Sitija je takođe uništena kuća u ratu, pa je s porodicom živio kod bake i djeda. Nakon okončanja rata Džeko je zaigrao za Željezničar, ali tek nakon što su teren očistili od mina”, piše MekMeon.

Na kraju ističe kako mu reprezentacija BiH pruža svu inspiraciju, kvalitet igre i zadovoljstvo u fudbalu o kojem je ranije sanjao.

“Navijaću za BiH u Brazilu, jer nakon njihovog trijumfa nad svim nedaćama koje su ih pratile do sada, pa i dva neuspješna baraža, oni su sve u fudbalu o čemu sam sanjao. Oni su inspiracija kako da se ostavi prošlost iza sebe i da se krene u budućnost”, kazuje ovaj Britanac.