Bertaco pobjednik prve etape

[dropcap]POŽAREVAC[/dropcap] Italijanski vozač Lijam Bertaco pobjednik je prve etape 54. međunarodne biciklističke “Trke kroz Srbiju”, koja je juče počela u Požarevcu.

On je etapu Požarevac – Veliko Gradište – Požarevac, u dužini od 123,2 kilometara prešao za dva sata, 39 minuta i 34 sekudne.

Drugo mjesto pripalo je njegovom zemljaku Marku Zanotiju, a treće Joanisu Tamuridisu iz Grčke u vremenu pobjednika etape.

Najbolje plasirani srpski biciklista bio je iskusni Ivan Stević, koji je etapu završio na petom mjestu u vremenu pobjednika.

U ekipnoj konkurenciji povela je italijanska ekipa Emisfero sa ukupnim vremenom 7:58,42. Reprezentacija Srbije trenutno zauzima osmo mjesto u vremenu vodeće ekipe.

Sutra je na programu druga etapa. Voziće se od Požarevca, preko Pančeva, Novog Sada do Rume, u dužini od 223 kilometra.

Na startu trke, koju je otvorio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, vozačima vrijeme nije bilo naklonjeno. Vozilo se uglavnom po kiši i klizavom drumu, koji je mjestimično bio neravan.

Biciklisti su sve do pre kraj etape bili u grupi, kada je na nekoliko kilometara od cilja došlo do zaostajanje veće grupe vozača.

Selektor Srbije Radomir Pavlović izjavio je da je čitav karavan od 125 biciklista vozio u jakom tempu sa prosječnom brzinom od preko 46 kilometara na sat.

“Planirali smo da naši biciklisti voze timski, kako bi Steviću omogućili da pobedi već u prvoj etapi. Nije ispalo tako, mada sam veoma zadovoljan kako su se ponašali na drumu. U karavanu ima nekoliko sjajnih biciklista, koji imaju izvanrednu podršku klupskih drugova. Zbog toga će biti teško Steviću da odbrani prvo mesto u generalnom plasmanu od prošle godine”, rekao je Pavlović.

Rezultati prve etape

  1. Lijam Bertaco (Italija) 2:39.34 sata
  2. Marko Zanoti (Italija)
  3. Joanis Tamouridis (Grčka)
  4. Aleksandar Aleksejev (Bugarska)
  5. Ivan Stević (Srbija)
  6. Vil Vilholm (Njemačka)
  7. Sergej Nikolajev (Rusija)
  8. Pjotr Kirpša (Poljska)
  9. Žolt Der (Srbija)
  10. Martin Vajs (Austrija) – svi u vremenu pobjednika