Aleksandra Samardžić: Želim na OI u Tokio 2020.

Iako će ove godine napuniti tek 20 godina, jedna od najboljih bh. džudistkinja Aleksandra Samaradžić u svojoj kolekciji već ima pet titula prvaka BiH u seniorskoj konkurenciji.

Na posljednjem državnom prvenstvu za seniorke, koje je održano u Travniku, najbolja sportašica BiH u 2015. godine je superiorno osvojila novu titulu u kategoriji do 70 kg. Na kraju je proglašena i za najbolju takmičarku prvenstva.

“Zadovoljna sam nastupom u Travniku, bilo je sve prema očekivanju, tako da sam se nadala osvajanju titule. Odradila sam dobre pripreme, a posebno mi je drago što sam ponijela epitet najbolje takmičarke”, kaže Samardžićeva. Članica Džudo kluba Sarajevo tako je pomogla svojoj ekipi da ponese titulu najboljeg kluba u BiH sa 25 osvojenih bodova.

Rođena Trebinjka već odavno je prestala brojati brojne trofeje i priznanja koje je dobila u dosadašnjoj karijeri.

“Teško je pobrojati sve što sam osvojila, a mislim da imam preko 20 titula prvaka BiH u svim kategorijama”, ističe Aleksandra, koja u svojim vitrinama ima i osam evropskih odličja na zvaničnim prvenstvima. Ove godine je očekuju mnogobrojna takmičenja među kojima su Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

“Ovo mi je zadnja juniorska godina, te polako ulazim u seniore. Već početkom aprila me očekuje EP. Nastupiću i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji. U zadnjoj juniorskoj sezoni očekujem velike razultate, dok ću se potruditi da i u seniorskoj konkurenciji opravdam očekivanja”, rekla je višestruka prvakinja BiH koja se već neko vrijeme uspješno bori na dva fronta (juniori, seniori).

Prošla godina je bila izuzetno uspješna za 20-godišnju Trebinjku. Najveći uspjeh bilo je osvajanje trećeg mjesta na Evropskom prvenstvu (U23) u Tel Avivu, a izdvajaju se i dva treća mjesta na turnirima Svjetskog kupa. Zbog toga i dalje drži čelnu poziciju na evropskoj rang-listi u svojoj kategoriji, dok trenutno drži 43. mjesto među najboljim seniorkama svijeta. Jedan od ciljeva u budućnosti za Samardžićevu će biti ispunjenje norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

“U narednom periodu će biti sve u znaku sakupljanja bodova za Olimpijske igre. Ja se nadam da ću ispuniti normu i da ću biti članica bh. tima na OI u Tokiju 2020. godine.

Dodajmo da je na državnom prvenstvu u Travniku Džudo klub Bosna osvojio 22. uzastopnu titulu prvaka BiH, dok je za najboljeg takmičara proglašen član Leotara Nikola Boljanović, inače šampion u kategoriji do 73 kg.

(Nezavisne)