Aleksa Crnčević priželjkuje medalju

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Banjalučanin Aleksa Crnčević spreman je za izazov – nastup na Balkanskom prvenstvu u brdskom biciklizmu, koji ga očekuje u nedjelju u Makedoniji.

Nastupiće u disciplini kros kantri olimpik.

“Za Balkansko prvenstvo sam se intenzivno spremao na Jahorini. Očekujem tešku trku. Biće dosta uspona, spustova i veoma malo ravnog dijela staze. Komplikovan je teren, ali vjerujem da mogu do medalje. Ukoliko bih to ostvario, to bi bio moj najveći uspjeh”, rekao je Crnčević za Nezavisne novine.

Banjalučanina, koji se brdskim biciklizmom bavi od 2009. i koji je od ove godine senior, očekuje jaka konkurencija.

“U 2014. nisam vozio sa makedonskim i grčkim biciklistima, koji su favoriti, ali često vozim sa Crnogorcima kao što je Demir Mulić, inače moj prijatelj. On je prošle godine bio treći, a sada kaže da je spreman i da bi mogao do zlata. Na posljednjoj trci sam za njim kasnio minut i po, što nije velika razlika ako se uzme u obzir da sam bio umoran i da je trka bila između jakih treninga. Dosta faktora utiče na rezultat. Neće biti lako, ali cilj mi je osvajanje medalje”, dodao je bh. biciklista.

U bh. timu, koji predvodi selektor Nikola Soković, još su Benjamin Morić (U23, kao i Crnčević), juniori Antonio Barać, Muhamed Liha, Nedžad Mahmić i Benjamin Mahić, kadeti Goran Đermanović i Aziz Bužimkić, te Lejla Tanović, koja će nastupiti u kategoriji U23, i kadetkinja Marina Mandušić.

“Imamo mladu ekipu. Obratili smo pažnju na mlađe kategorije jer su najbolji vozači u BiH mlađi takmičari. Što se tiče očekivanja, mislim da medalja nikad nije bliža. Barać je u svojoj kategoriji najveći favorit, ali je prije desetak dana imao ozbiljan pad na trci u Slovačkoj i vidjećemo koliko će biti spreman za nastup. Tu su i Crnčević, Đermanović, Tanovićeva i zaista su svi u odličnoj formi “, istakao je Soković.

Novac

Troškove odlaska na Balkansko prvenstvo snosi Biciklistički savez BiH.

Generalno, novac je problem za sve naše sportiste, pa tako i bicikliste. Soković je otkrio da su takmičari zbog nedostatka sredstava nedavno propustili trku u Istanbulu.

“Ta trka je trebalo da bude test za Balkansko prvenstvo jer je bila skoro ista konkurencija kao što će biti u Makedoniji. Međutim, nismo bili u mogućnosti da odemo. Dosta takmičenja sami finansiramo i kad god smo u prilici idemo na trke”, rekao je Soković.