Srbin prvi Evropljanin u ulozi glavnog trenera u NBA?

Regularni dio sezone u NBA ligi ušao je u samu završnicu, do kraja je ostalo još jedna nedjelja, a mnogi klubovi jedva čekaju da sve bude gotovo, kako bi se okrenuli draftu, rekonstrukciji tima i novom treneru. Procjenjuje se da bi čak desetak klubova ovog ljeta moglo da promijeni čovjeka na klupi.

A s toliko novih mjesta priliku će dobiti i neki ljudi iz sjene. U NBA ligi posljednjih godina je trend davanja prilike trenerima koji su radili kao pomoćnici nauštrb poznatih, ali skupih imena.

Zato je “Yahoo Sports” napravio istraživanje među više od 30 operativaca NBA klubova, koji su, uostalom, i zaduženi za imenovanje novog trenera. Tražili su od njih da izdvoje dvojicu pomoćnika, koji nisu iz njihovih klubova i nikad nisu vodili tim u NBA ligi ili na univerzitetu, a koje smatraju najozbiljnijim kandidatima za mjesto glavnog trenera.

Rezultati su pokazali da jako visoko kotira Igor Kokoškov, 46-godišnji Srbin koji je od 2000. godine bio pomoćnik trener u LA Klipersima, Detroitu, Finiksu, Klivlendu i Orlandu. Od 2015. je u Juti, a usput je ljeti vodio reprezentaciju Gruzije, te u posljednje dvije godine Sloveniju, s kojom je senzacionalno osvojio naslov evropskog prvaka.

Više glasova od Kokoškova dobili su samo Nik Nurs, koji je zaslužan za napadački preporod Toronta iz ekipe koja se bazira na soliranju najvećih zvijezda Derozana i Lorija u sastav koji igra modernu košarku s odličnim protokom lopte, te Dejvid Vanterpul, uz čiju su pomoć Damian Lilard i Si Džej Mekolum u Portlandu postali jedan od najubojitijih napadačkih bekovskih tandema lige.

Kokoškov je već sedmicama u kuloarima kandidat za klupe Njujork Niksa te Finiks Sansa, za koje igra naš Dragan Bender.

Ukoliko dobije posao, postaće prvi Evropljanin u ulozi glavnog trenera NBA ekipe. Maj Dantoni italijanskog je porijekla, Dejvid Blat je izraelski Amerikanac koji je zanat pekao u Evropi, ali Kokoškov bi bio prvi pravi Evropljanin.

A budući da je najviše zagrizao Finiks, koji će imati vrlo visok pik na draftu, lako bi mogao uzme Luku Dončića, za kojeg se očekuje da će sigurno biti izabran među prvih pet.

(100posto.hr)