Savez zapetljao Gordijev čvor

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Koliko će klubova igrati u Prvoj ligi RS za košarkaše i Prvoj ligi RS za žene nije poznato ni nakon sastanaka predstavnika klubova i predstavnika Košarkaškog saveza RS u Banjaluci.

Takmičarski brojevi su izvučeni samo za 9 muških klubova, dok za ženske klubove nisu izvlačeni, pišu Nezavisne novine.

“Kod ženskih klubova je konfuzno stanje zbog različitih interesa klubova i nisu izvučeni takmičarski brojevi. Nisu se svi klubovi izjasnili o učešću u Ligi RS, koja bi prema odluci IO KS RS trebalo da broji 10 klubova. Igman i Igokea su potvrdili da će igrati, Trebinje 03 je dostavilo prijavu kada je Liga trebalo da ima šest klubova, Kozara čeka rasplet, a predstavnici Mladosti i Basket Une su rekli da će igrati ako bude nastupalo šest klubova”, rekao je Dragan Ćazić, generalni sekretar KS RS.

Na sjednici Upravnog odbora KS BiH odlučeno je da se Liga za košarkašice igra ako bude najmanje osam klubova koji su to pravo izborili takmičenjem. Međutim, kasnije su na spisak uvršteni Banovići i Bugojno, koji nisu stekli pravo igranja. Zbog toga je Mladi Krajišnik odlučio da ne igra Prvenstvo BiH, broj klubova koji imaju pravo igranja je pao na sedam, pa je IO KS RS 22. oktobra odlučio da četiri kluba (Mladi Krajišnik, Sloboda, Orlovi i Rudar Sport), koja su trabalo da učestvuju u Prvenstvu BiH, igraju Prvu ligu RS, kao prvi stepen takmičenja, a onda igraju doigravanje Prvenstva BiH. Nakon toga su Orlovi i Rudar Sport saopštili da neće odustati od Prvenstva BiH, a Sloboda se nije izjasnila.

Ćazić je istakao da je odluka IO KS RS od 22. oktobra na snazi.

Odlukom IO KS RS Prvu ligu za košarkaše treba da igra 13 klubova, međutim, izvučeni su takmičarski brojevi za njih 9 i to:

  1. Budućnost Pale
  2. Rogatica
  3. Student
  4. Kozara
  5. Bratunac
  6. Teslić
  7. Rudar
  8. Sutjeska
  9. Borac.

Prijedor, Drina Birač, Radnik BN basket i Gacko nisu izmirili dugovanja prema KS RS, a rok je istekao 27. oktobra.

“Klubovi su tražili da se rok produži do petka u 12 časova i taj prijedlog će biti proslijeđen Izvršnom odboru. Međutim, bez obzira na broj učesnika, Liga će startovati 8. novembra”, rekao je Ćazić.