SAD odbranile titulu, srebro Srbije sjajnije od zlata

[dropcap]MADRID[/dropcap] Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu svijeta u Španiji pošto je večeras u finalnoj utakmici u Madridu izgubila od selekcije SAD sa 92:129 (21:35, 20:32, 26:38, 25:24).

Srbija je napravila dva koraka naprijed u odnosu na prethodni šampionat 2010. u Turskoj, gdje je bila četvrta, dok su Amerikanci odbranili titulu.

NBA zvijezde su opravdale ulogu favorita, lakše nego što se očekivalo s obzirom da su ih “išle” i trojke, ofanzivni i defanzivni skokovi, blokade, ukradene lopte… dok je, s druge strane, košarkašima Srbije manje toga polazilo za rukom. Amerikanci su bili bolji u šutiranju trojki (50:20 odsto), u šutu za 2 poena (63:62 odsto), u slobodnim bacanjima (83:71 odsto), skokovima (44:32), blokadama (7:1), ukradenim loptama (4:3)…

Selekcije su predvodili košgeteri Irving sa 26 i Bjelica sa 18 poena.

Srbija je izgubila finale, ali su izabranici Aleksandra Ðorđevića pružili maksimum protiv Amerikanaca i dokazali da zaslužuju veliki naklon ljubiteja košarke širom planete.

Američki košarkaši su u finale ušli kao favoriti, a tu ulogu su opravdali iako je Srbija mnogo bolje “otvorila” utakmicu.

Ipak, ubjedljiv poraz u finalnom meču nikako ne bi smio da umanji ogroman uspjeh srpskih košarkaša, koji su u Španiju ispraćeni uz dozu sumnje u javnosti i gotovo nikakva očekivanja, podsjeća Tanjug.

Osim u uvodnih pet minuta, kada je Srbija imala 8 poena prednosti i djelovala da može da parira, Amerikanci su u nastavku imali potpunu kontrolu.

Košarkaši SAD su u prvom poluvremenu pogodili svaki šut za tri poena, uz dominaciju u skoku. U timu Srbije Milošu Teodosiću i Nemanji Bjelici u tim trenucima nije imao ko da pomogne.

Kajri Irving i Džejms Harden na drugoj strani još jednom su pokazali da su istinske zvijezde ovog američkog tima, kao i da je malo evropskih igrača koji mogu da ih uspješno čuvaju.

Nastavak utakmice donio je i “probuđenog” Bogdana Bogdanovića koji je pokazao djelić svog potencijala, kao i dobru partiju Nikole Kalinića.

Amerikancima je ovo peta titula svjetskog prvaka.

Inače, veliki broj Banjalučana je večeras na Trgu Krajine uživo, putem video bima, pratio dvoboj Srbije i SAD-a, prenose Nezavisne novine.

Bodrili su “orliće” i u trenucima kada je bilo jasno ko će trijumfovati ove večeri, jer je za okupljene, kao i ostale koji su pratili meč pored malih ekrana, srebro Srbije sijalo sjajnije od zlata.

Slična atmosfera vladala je i u ostalim mjestima Republike Srpske.

Idealna petorka

Košarkaški reprezentativac Srbije Miloš Teodosić izabran je večeras u idealnu petorku Svjetskog prvenstva u Španiji, a najkorisniji igrač je Amerikanac Kajri Irving.

Svjetski šampioni imaju dva predstavnika u najboljoj petorci. Pored MVP-ja Kajrija Irvinga, tu je i Kenet Farid.

Ljubimac domaće publike, Pau Gasol, takođe se našao u ovom timu, kao i Francuz Nikola Batum, čija je selekcija osvojila bronzu pobjedom nad Litvanijom u meču za treće mjesto.

Statistika

Utakmica je odigrana u hali Palasio de deportes pred 15.000 gledalaca, a sudili su Stiven Sibel (Kanada), Edi Vijator (Francuska) i Boris Rižik (Ukrajina).

SAD: Kari 10, Tompson 12, Rouz, Ferid 12, Gej 11, Derouzan 10, Irving 26, Plamli 1, Kazins 11, Harden 23, Dejvis 7, Dramond 6.

Srbija: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18, Marković 3, Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7.

Konačan plasman

  1. SAD
  2. Srbija
  3. Francuska
  4. Litvanija
  5. Španija
  6. Brazil
  7. Slovenija
  8. Turska
  9. Grčka
  10. Hrvatska
  11. Argentina
  12. Australija
  13. Dominikanska Republika
  14. Meksiko
  15. Novi Zeland
  16. Senegal
  17. Angola
  18. Ukrajina
  19. Portoriko
  20. Iran
  21. Filipini
  22. Finska
  23. Južna Koreja
  24. Egipat