Sa Ivanovićem na EP

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Prema riječima Haruna Mahmutovića, generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH, nema nikakvog razloga da crnogorski stručnjak Duško Ivanović kao selektor ne predvodi reprezentaciju BiH na “Eurobasketu 2015”.

Jedina stvar koja bi mogla stvoriti problem je činjenica da ove godine KS BiH nije dobio podršku niti jedne državne ili entiteske vlasti. Potrebno je da se u kući bh. košarke izjasne da li mogu finansijski i logistički pratiti uspjehe, ne samo A reprezentacije, nego i svih ostalih starosnih selekcija.

“Sa Ivanovićem smo stvarno postigli džentlmenski dogovor, koji je i jedini normalan u okolnostima u kojima živimo. Jednostavno, nakon kvalifikacija je trebalo da se izjasnimo kako je ko zadovoljan. Ivanović je izrazio svoje mišljenje da je vrlo zadovoljan i uslovima i odnosom, a KS BiH je prezadovoljan, tako da ne postoje nikakve prepreke da Ivanović vodi BiH na ‘Eurobasketu 2015'”, kaže Mahmutović i nastavlja: “Jedini razlog da ne nastavimo saradnju može biti taj da li smo kadri obezbijediti novac za pripreme i sve ostalo što prati nastup reprezentacije na velikom takmičenju. Ne postoje nikakve naznake da će nam država pomoći. S naše strane, pokazali smo da znamo raditi i da naša djeca imaju talent. Ovo je definitivno zdrav projekt, ali bojim se da to nikoga živog ne interesuje u ovoj zemlji. Ima čak i onih kojima smetaju uspjesi naše košarke.”

Iz KS BiH kažu da ove godine od Savjeta ministara nisu dobili ni marke, ni za šest bh. selekcija ni za organizaciju Evropskog prvenstva B divizije za košarkaše do 20 godina. No, to nije uticalo na rezultate. Sve starosne muške reprezentacije BiH su među 16 najboljih u Evropi, pišu Nezavisne novine.

“Biću malo prepotentan i reći da je rezultat naših selekcija pravo evropsko, pa i svjetsko čudo. Sve reprezentacije su nam u A diviziji i nalazimo se među svega osam zemalja koje imaju takav rezultat. Uz to, konstantno imamo problem sa odlivom mladih igrača, koji se odlučuju igrati za druge reprezentacije. Kada se još zna da smo među tih osam jedini savez koji nema pomoć države, onda je jasno o kakvom se podvigu radi. Srbija i Hrvatska, koje su u tom elitnom društvu, sa po pet miliona KM imaju najmanje budžete. Naš budžet iznosi oko milion KM godišnje, a sami se moramo snalaziti za taj novac”, kaže Mahmutović.

Nedostaje još 900.000 KM

Za pozitivno zaključenje finansijske godine KS BiH u ovom trenutku nedostaje oko 900.000 KM.

“Imali smo u planu nekih 300.000 do 400.000 eura, ali se taj dogovor sa jednim sponzorom izjalovio i to nam je stvorilo veliki problem. U oktobru bi trebalo da usvojimo budžet za narednu godinu, a nismo ni ovu zaključili. Od Vijeća ministara smo očekivali 200.000 KM, a na kraju nismo dobili ništa. Srećom, imamo oko 600.000 KM da naplatimo i nedostajeće nam oko 300.000. Međutim, snaći ćemo se”, optimističan je Mahmutović.

Turnir u Grčkoj

Iako je do Evropskog prvenstva 2015, koje će se igrati od 5. do 20. septembra, ostalo mnogo vremena, već sada se zna da će bh. košarkaši tokom priprema igrati na izuzetno jakom turniru u Grčkoj 21. i 23. avgusta, na kojem će biti domaćini, te Njemačka, Rusija, Italija i Slovenija.