Halimić hvali Musu

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je osmo mjesto na Evropskom prvenstvu A divizije, koje se prošlog mjeseca održavalo u Letoniji.

Iako je pred selektora Emira Halimića postavljen cilj opstanka u elitnoj diviziji evropske omladinske košarke, reprezentacija BiH je na tom prvenstvu napravila korak dalje i plasirala se među osam najboljih ekipa Starog kontinenta.

Halimićevi izabranici, među kojima se nalazilo i nekoliko košarkaša godinu mlađih od starosne granice (1998), upisali su pobjede protiv Hrvatske, Grčke i Litvanije, ali u drugoj fazi takmičenja nisu imali snage da se nose s nekima od tradicionalno najjačih reprezentacija Evrope.

“Naš osnovni cilj je bio opstanak u A diviziji, ali uspjeli smo otići dalje od toga. Ipak, uslijedio je pad u našoj igri, bili smo istrošeni, a proradio je i mentalitet’ zbog kojeg se prelako zadovoljimo postignutim uspjehom. Šteta, jer siguran sam da smo neke utakmice mogli dobiti, a sigurno smo bili kvalitetniji od nekih ekipa, kao što je Italija”, kazao je Halimić za Fenu.

Sve muške košarkaške selekcije BiH od ove godine nastupaju u evropskoj A diviziji. Juniorskoj reprezentaciji BiH od prošle sezone pridružila se i kadetska u elitnom rangu, a od ovog ljeta i mlada (U20) reprezentacija BiH predvođena sjajnim NBA centrom Jusufom Nurkićem.

Halimić ističe da je budućnost bh. košarke nastupanje igrača od kadetske do seniorske konkurencije u razredu najboljih ekipa Evrope, što je krucijalano za razvoj talentovanih bh. košarkaša, koji priliku za napredovanje rijetko imaju u domaćim takmičenjima.

“Veoma je bitno da košarkaši iz BiH već sa 16 godina počnu igrati jake turnire. Nije isto igrati u domaćim bh. prvenstvima i utakmice protiv renomiranih evropskih ekipa. Uspjesi svih bh. selekcija su plod višegodišnjeg rada. Prije tri godine smo morali moliti za prijateljske utakmice, a danas nam pozivi stalno dolaze, što znači da su i druge zemlje prepoznale da se u bh. košarci nešto radi. Jako je bitno da se djeca od 16 godine počnu navikavati da igraju utakmice protiv najboljih”, naglasio je Halimić.

Osvrnuo se i na nastupe 15-ogodišnjeg Džanana Muse, najboljeg strijelca reprezentacije BiH i cijelog EP.

“Musa je igrao po 40 minuta, a godinu je dana mlađi od ostalih igrača. Potencijal koji se krije u tom dječaku je ogroman, a na njemu je da nastavi trenirati. Sigurno je da mu je ovo prvenstvo predstavljalo ogromno iskustvo, vjetar u leđa koji će moći iskoristiti iduće godine u istoj kategoriji košarkaša. Nija mala stvar biti godinu mlađi i najbolji strijelac na EP”, objasnio je Halimić.

Musa je u prosjeku postizao 23 poena po meču, uz 6,3 skoka i 3,3 asistencije. Mladi košarkaš sarajevskog KK Koš velika je nada bh. košarke i za očekivati je da će i u narednim takmičenjima biti nosilac igre bh. selekcija za koje bude nastupao.