Francuzi i Hrvati se uplašili “orlova”

[dropcap]MIES[/dropcap] Košarkaška reprezentacija Srbije igraće grupnu fazu na Evropskom prvenstvu 2015. u Njemačkoj ili Letoniji, objavio je Bord FIBA.

Vicešampioni svijeta nalaze se u drugom šeširu pred žrijeb za Evrobasket, ali je vladajuće tijelo svjetske košarke napravilo zanimljiv korak, pa je domaćinima dozvolio da izaberu po jednu reprezentaciju koju žele da ugoste.

Šampionat Starog kontinenta trebalo je da se održi u Ukrajini, ali joj je zbog nestabilne situacije u toj zemlji oduzeto domaćinstvo. Tako su organizaciju preuzele Francuska, Hrvatska, Njemačka i Letonija.

Na zahtjev FIBA, Hrvatska se odlučila za Sloveniju, Francuska za Finsku, Njemačka za Tursku, a Letonija za Litvaniju. Srbija se nalazi u istom šeširu sa Slovenijom i Finskom, pa se može reći da su Hrvati i Francuzi izbjegli izabranike Aleksandra Đorđevića.

Za glavne nosioce žrijeba nisu određeni svi domaćini, već su umjesto Njemačke i Letonije to Litvanija i Španija, uz Francusku i Hrvatsku. Srbija je u drugom šeširu sa Slovenijom, Ukrajinom i Finskom, što znači da u grupnoj fazi, osim sa Francuskom i Hrvatskom neće moći da se sastane sa nekim od tih timova.

Žrijeb grupa za Evrobasket naredne godine biće obavljen u novembru.

Raspored ekipa pred žrijeb

Prvi šešir:

  1. Francuska
  2. Litvanija
  3. Španija
  4. Hrvatska

Drugi šešir:

  1. Srbija
  2. Slovenija
  3. Ukrajina
  4. Finska

Treći šešir:

  1. Grčka
  2. Letonija
  3. Bosna i Hercegovina
  4. Turska.

Četvrti šešir:

  1. Italija
  2. Poljska
  3. Belgija
  4. Makedonija.

Peti šešir:

  1. Njemačka
  2. Izrael
  3. Češka
  4. Gruzija

Šesti šešir:

  1. Rusija
  2. Holandija
  3. Island
  4. Estonija