Bogdan Tanjević: Užitak je gledati Srbiju

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Ovo što je ova generacija košarkaša Srbije uradila nije samo sjajan rezultat već enorman uspjeh, bez obzira na to da li će na kraju oko vrata imati zlato ili srebro, kaže istaknuti košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević.

Region bruji nakon što je tim Saše Đorđevića prvo u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Španiji deklasirao Brazil, a potom odigrao još jednu fantastičnu partiju u polufinalu, gdje su rezultatom 90:85 porazili Francusku i dobili priliku da se bore za zlato sa SAD.

Tanjević kaže da je plasman Srbije u završnicu bio pomalo neočekivan, ali po prikazanoj igri sasvim zaslužen.

“Ma, više nego zaslužen. Mislim da nije bilo bolje demonstracije košarkaške igre od ovih posljednjih partija košarkaša Srbije. Užitak ih je gledati iako reprezentacija nije kompletna. Nedostaje tu sjajni Nemanja Nedović, Nenad Krstić je na pola mogućnosti”, dodaje nekadašnji selektor Jugoslavije, Italije i Turske.

Đorđević je kao igrač bio svjetska klasa, a na putu je da to postane i kao trener. Mnogi su smatrali da on nema dovoljno iskustva ni znanja da vodi tim na velikom takmičenju, ali Tanjević nije jedan od tih.

“Saša je bio pametan igrač, a takav je i trener. Zna šta radi, razumije košarku i što je najvažnije – on i igrači čine jednu cjelinu koja odlično funkciniše. Igraju sjajnu košarku”, hvali Tanjević “orlove”, čiji plasman u finale je proslavljen, kako u Srbiji tako i Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Odmah nakon što je sirena označila kraj meča sa Francuskom, na ulice Banjaluke izašli su brojni navijači pjevajući i uzvikujući “Srbija, Srbija”, pišu Nezavisne novine. Iako je u petak naveče u nekim gradovima padala jaka kiša, to nije omelo navijače da se raduju uspjehu “orlova” pa je tako veselo bilo i na ulicama Beograda, Herceg Novog, Bara, Sutomora, Rume, Gacka, Podgorice, Niša, Novog Sada…

Bogdan Tanjević kaže da je, osim medalje, za Srbiju veliki dobitak to što je dobila nekoliko sjajnih košarkaša.

“Đorđević je uspio da ‘natjera’ Miroslava Raduljicu da u Španiji da 80-90 odsto svog potencijala, što nikome nije uspjelo do sada. Isto tako, Miloš Teodosić je odigrao tri nevjerovatne utakmice uzastopno, dok je Bogdan Bogdanović izrastao u pravog asa. Tu je i Nikola Kalinić, koji je potpuno opravdao povjerenje”, priča Tanjević