Bh. košarkaši i dalje čekaju selektora: “Vujošević nije kandidat”

Duško Vujošević, legendarni košarkaški stručnjak, nije u konkurenciji za selektora košarkaške reprezentacije BiH.

Iako se tokom jučerašnjeg dana pojavila vijest da je bivši trener Partizana, a danas francuskog Limoža jedan od kandidata za nasljednika Damira Mulaomerovića, predsjednik Stručne komisije Košarkaškog saveza Tihomir Mustapić je za “Nezavisne” kazao da se radi o dezinformaciji, te da Vujošević nije među kandidatima koje će Stručna komisija uskoro predložiti Upravnom odboru KS BiH.

“Šta reći nego da je to čista ‘patka’. To je sve što imam reći”, kratko je kazao Mustapić.

O imenima bh. selektora se spekuliše već neko vrijeme. Iako se među potencijalnim kandidatima i dalje spominje ime Svetislava Pešića, koji je bio prvi pik čelnika KS BiH, saznajemo da trofejni srpski stručnjak nema namjeru da preuzme bh. tim. Upravni odbor će o novom selektoru raspravljati sljedeće sedmice, a imena koja su ostala u igri su Dragan Bajić, Nenad Marković i Jure Zdovc.

Košarkaška reprezentacija BiH je bez selektora još otkako je Mulaomerović u septembru prošle godine podnio ostavku nakon neuspjeha “zmajeva” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ove godine u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

Prije njega “zmajeve” je vodio Duško Ivanović, a prije toga tu je dužnost obavljao Aleksandar – Aco Petrović. Pod vođstvo Ivanovića bh. tim je na EP 2015. zauzeo 23. mjesto, a dvije godine ranije pod palicom Petrovića “zmajevi” su bili 12. Najbolji rezultat košarkaškog bh. tima na Evropskim prvenstvima je osmo mjesto sa šampionata 1993.

(Nezavisne)