Australija prepustila bodove Angoli

[dropcap]LJUBLJANA[/dropcap] Košarkaši Australije pretrpjeli su danas na prvenstvu svijeta iznenađujući poraz od Angole (91:83), a slovenački mediji tvrde da su to uradili namjerno.

Australijanci su osigurali plasman u osminu finala iz D grupe, ali ljubljansko “Delo” prenosi da je poraz od afričke selekcije iskalkulisan pošto će “kenguri” sada vjerovatno završiti kao treći u grupi i time izbjeći reprezentaciju SAD u četvrtfinalu.

Australija je na poluvremenu imala plus 13 protiv Angole (42:29), ali je u nastavku susreta primila čak 62 koša, pa je rival slavio neočekivani uspjeh.

Ovakav razvoj događaja ne odgovara košarkašima Slovenije, koji večeras u posljednjem kolu igraju protiv Litvanije i neophodna im je pobjeda da ostanu na čelu D grupe i izbjegnu susret s Amerikancima u četvrtfinalu.

“Delo” navodi da je slovenački reprezentativac Goran Dragić pozvao Međunarodnu košarkašku federaciju da “preduzme odgovarajuće mjere povodom nesportskog poteza Australijanaca”.

Brazil je danas u okviru A grupe zabilježio najubjedljiviju pobjedu na Mundobasketu u Španiji savladavši Egipat sa 128:65, reprezentacija Filipina je poslije produžetka slavila protiv Senegala (81:79) i postigla prvu pobjedu na svjetskom prvenstvu poslije 40 godina, a Novi Zeland je otpisao Finsku u C grupi (67:65).