Zvjezdan Misimović rekao zbogom reprezentaciji

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Teška srca sam odlučio da sa sebe skinem najdraži dres, u kojem sam odigrao najvažnije utakmice u svom životu, istakao je Zvjezdan Misimović (32), najavivši oproštaj od reprezentacije BiH.

Rekorder po broju nastupa za “zmajeve” saopštio je u petak da se povlači iz državnog tima. Kao i u slučaju bivšeg kapitena Emira Spahića, koji je u reprezentativnu penziju otišao prošle sedmice, i popularni Miske se na ovaj potez odlučio prvenstveno zbog ulaska u pozne igračke godine.

“Dugo sam razmišljao i osjećam da je došlo vrijeme da neko mlađi zauzme moje mjesto. Ja ću se preseliti na tribine kao najvatreniji navijač svoje reprezentacije, one za koju sam uvijek davao sve od sebe”, istakao je Misimović.

Fudbaler koji je u 2013. proglašen i najboljim sportistom BiH u izboru “Nezavisnih novina” i BHRT-a izrazio je nadu da će i njegova djeca slijediti njegov profesionalni put.

“Nadam se da će moja djeca, kao i buduće generacije krenuti mojim stopama i da će im biti puno lakše nego meni, jer kada je bilo najteže bio sam siguran i slušao svoje srce s odlukom da igram za svoju domovinu”, kazao je Misimović.

U emotivnom dopisu medijima Misimović je, između ostalog, podsjetio da je u dresu “zmajeva” proveo najljepše trenutke u svojoj karijeri, ali i stekao najbolje prijatelje među momcima koji su s njim dijelili svlačionicu.

“Kruna moje karijere i ono o čemu sam sanjao još od dječačkih dana je učestvovanje na Svjetskom prvenstvu, što mi je ova reprezentacija i omogućila. Ponosan sam što sam bio dio istorijskog uspjeha i prvog plasmana, nadam se od mnogih, naše mlade države na jednu tako veliku smotru najboljih”, navodi Misimović.

Naglašava da kraj igračke karijere u reprezentaciji ne znači i definitivan odlazak.

“Uvijek ću biti na raspolaganju sa svojim znanjem i iskustvom svom Fudbalskom savezu BiH, svojoj domovini i ljudima koji žive u njoj, svojim Bosancima i Hercegovcima. Hvala svim selektorima od kojih sam toliko stvari naučio, hvala svim saigračima koji su imali povjerenja u mene kao čovjeka i igrača, i naravno navijačima koji su mi bili motiv i podrška da dam sve od sebe na zelenom terenu”, zaključuje Misimović, koji je za “zmajeve” debitovao 18. februara 2004. protiv Makedonije.

Safet Sušić: Biće teško naći zamjenu

Selektor BiH Safet Sušić rekao je da će biti teško nadoknaditi odlazak Zvjezdana Misimovića.

“Iako nije lako odmah naći zamjenu za takve igrače, mi u ovom trenutku imamo kvalitetne mlade igrače koji su napredovali i napreduju i dalje. A, ovakve odluke igrača u određenim godinama su neminovnost”, zaključio je Sušić.