Vaha: Ponosan sam na plasman među 16

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Vahid Halilhodžić izborio se za status heroja arapskog i afričkog fudbala.

Prije 4 godine Obala Slonovače odlučila je da ga ne zadrži na klupi, a ovog juna “Slonovi” su podbacili, a Vaha sa Alžirom ide u drugu fazu.

Alžirci su protiv Belgije vodili, pa izgubili, Južnu Koreju su nadigrali i pobijedili, a protiv Rusa su se vratili i održali neophodni remi.

„Ponosan sam na ovo što smo uradili večeras. Odigrali smo izvanredno i zaslužili plasman u dalje takmičenje“, kaže Halilhodžić, a prenosi B92.

Sa golom minusa iz prvog poluvremena Alžirci su morali da napadnu u nastavku.

„Rekao sam im da budu organizovani, da ne paniče i da po svaku cijenu spriječe drugi gol za Ruse. Morali smo da ubrzamo igru, da se više dodajemo, jer je teren bio težak, nedovoljno dobar za solo akcije. Igrači su veoma umorni poslije ovoga“.

Ovo je prvi put poslije dvije decenije da jedna arapska selekcija prođe grupu, a prije punih 28 godina Maroko je posljednji tim iz sjeverne Afrike koji je došao do osmine finala. Rival im je tada bila Njemačka, a pred Alžirom je isti protivnik.

„Možemo mi i bolje od ovog do sada, što da ne odigramo bolje baš protiv Nijemaca“, kaže bivša legenda Veleža. Imamo manje navijača nego Njemačka, ali smo dobili podršku i nadam se da će mnogi biti na našoj strani. Brazilci vole fudbal, nadam se da će biti uz nas. Daćemo sve da ih privučemo“.

Alžir ne leži Nijemcima, oni su jedini tim sa kojim je Njemačka igrala više od jednom, a da ga nije pobijedila (2 meča, 2 poraza), a mnogi u Bavarskoj pamte kako je Rabah Mađer u dresu Porta oteo Bajernu titulu prvaka Evrope. Ipak, Nijemci su stari dužnici Alžira, još od SP 1982, kada su odigrali baš onako kako je njima i Austrijancima odgovaralo i ostavili „Pustinjske lisice“ u grupi.

„Davno je to bilo. Dajte mi da uživam u današnjem meču, neću danas da razmišljam o Nijemcima, ali znam da neće biti jednostavno“.