Uvertira finala, ko će do trećeg mjesta?

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Pretposlednja utakmica Svjetskog prvenstva u Brazilu donijeće odluku o trećeplasiranoj ekipi na turniru, a u duelu će se naći Brazil i Holandija.

Iako se mnogo govori o tome da meč za treće mjesto nema nikakvog smisla, gotovo je sigurno da će obe ekipe sa velikim ambicijama ući u utakmicu.

Prvenstveno, fudbaleri Brazila žele da svojoj publici dokažu da je šokantan poraz od Njemačke u polufinalu bio samo loš dan, dok bi Holandija da popravi utisak iz duela sa Argentinom. Utakmica počinje od 22.00.

Sa velikom sigurnošću se može reći da svi prethodni dueli ovih selekcija padaju u vodu, kako zbog značaja, tako i zbog statistike.

Selesao i Oranje su do sada odigrali 11 utakmica, po tri pobjede su ostvarile obe ekipe, uz pet remija, a na obe strane mreže su se tresle po 15 puta.

Definitivan ključ katastrofalnog poraza od Njemačke u polufinalu bio je nedostatak Tijaga Silve, kapitena i komandanta odbrane koja je bez njega primila sedam golova.

“Ovo je veoma loš trenutak, treba nam podrška navijača. Garantujem da ćemo protiv Holandije igrati kao da je finale“, kratak i jasan bio je Silva, a prenosi B92.

U jednako teškom psihičkom stanju su i fudbaleri Holandije, kojima je penal rulet oduzeo mogućnost plasmana u veliko finale. Argentina se bolje snašla i u nedjelju će se za trofej boriti sa Njemačkom.

“Iskreno, bronzana medalja nije nešto što me zanima, ali sam već sada ponosan na ovu ekipu. Teško je kada ste tako blizu, a tako daleko od trofeja, međutim, ja i polufinale smatram uspjehom“, rekao je krilni napadač Holandije Arjen Roben.

Što se tiče statističkih parametara, Holandija se može smatrati blagim favoritom, postigla je više golova (12-11), njeni igrači su se kretali više od Argentinaca, prosječno 118,9 kilometara, a zabilježili su i više tačnih pasova (2687-2249, za ukupno 80%-70%).

Brazil je posljednju pobjedu nad Holandijom zabilježio prije nešto više od 15 godina, a posljednji duel na Mundijalima odigrali su 2010. i tada je Oranje slavilo sa 2:1.

Ipak, sve je to teorija i istorija, nova utakmica je pred nama, pretposljednja na Mundijalu, ko će do treće pozicije?