SP 2018: Rusija želi na 12 stadiona

[dropcap]MOSKVA[/dropcap] Rusija se opire zahtjevima Svjetske fudbalske federacije da sa 12 smanji na 10 broj stadiona na kojima će se igrati utakmice na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Predsjednik FiIFA Sep Blater, koji je prošlog mjeseca rekao da bi broj stadiona trebalo smanjiti na 10, boravio je tokom vikenda u Sočiju, gdje je o pitanjima organizacije Svjetskog prvenstva 2018. godine razgovarao s ministrom sporta Rusije Vitalijem Mutkom.

“Koncepcija od 12 stadiona u 11 gradova domaćina Mundijala nije promijenjena. FIFA je preporučila 10 stadiona u devet gradova, uključujući dva stadiona u Moskvi”, rekao je Mutko, prenela je agencija Itar-Tas.

Mutko je istakao da će konačna odluka biti donijeta u oktobru na Izvršnom komitetu FIFA, čiji je član. On je dodao da bi kašnjenje s odlukom izazvalo probleme jer uskoro počinju građevinski radovi na nekoliko stadiona.

Delegacija FIFA će u srijedu početi inspekciju, počevši sa stadionom kapaciteta 45.000 sjedišta u gradu Saransku.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ovoga ljeta utakmice su se igrale na 12 stadiona u 12 gradova, a mediji spekulišu da svjetska kuća fudbala želi da smanji broj stadiona, kako bi se izbjegla kašnjenja građevinskih radova, kao što je bio slučaj u Brazilu.

Ni FIFA ni ruski organizatori nisu saopštili koje stadione treba izbaciti, iako je Mutko nedavno izjavio da su stadioni u Kalinjingradu i Volgogradu najteži za rekonstrukciju.

Rusija je prvobitno kandidovala 16 stadiona u 13 gradova, ali je taj spisak skratila na 12 stadiona u 10 gradova, piše B92.