Sarajevo na “Pecari” bez trenera

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Sarajevo će nedjeljni derbi na “Pecari” protiv Širokog Brijega odigrati bez dosadašnjeg šefa stručnog štaba Dženan Uščuplića.

Trener, koji je prošle sezone predvodio ekipu do titule u Kupu BiH, u petak je razriješen dužnosti iz administrativnih razloga. Ranija odluka Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH o suspenziji Uščuplića na jednu utakmicu zbog odsustva sa brifinga u dva meča, odnosno neposjedovanje UEFA profi licence, doprinijela je ovakvom raspletu, pišu Nezavisne novine.

“Sa čelnicima kluba sam obavio maksimalno korektan razgovor i trenutna situacija nalaže ovakav epilog. Momcima i ekipi stojim na raspolaganju do utakmice sa Širokim i siguran sam da ova situacija neće uticati na njihov rad. Riječ je o odgovornim i kvalitetnim fudbalerima, te nema sumnje da će oni odigrati dobar meč i pobijediti na ‘Pecari'”, rekao je Uščuplić.

Direktor kluba Dino Selimović odgovornost za “prinudnu” smjenu trenera preuzeo je na sebe.

“Moja je krivica zašto je došlo do ovakvog propusta. Učinili smo sve da ispoštujemo propise N/FS BiH. Preuzimam punu odgovornost i smatram da je ovo odgovoran i jedini ispravan potez, te da treba poslužiti kao primjer i ostalim klubovima”, kazao je Selimović.

Odluka je iznenadila i igrače Sarajeva, koji ipak najavljuju dobru igru i rezultat.

“Ovo je neočekivano i želim sreću Uščupliću. U nedjelju na ‘Pecari’ sastaće se dvije najbolje ekipe u ligi. Atmosfera među igračima je na visokom nivou i nadam se da ćemo nastaviti pobjednički niz”, kazao je Krste Velkoski.

Iz tabora trenutnih lidera na tabeli BH Telecom Premijer lige poručuju da ih neće zavarati turbulencije u protivničkoj ekipi. Slaven Musa je svjestan da u 9. kolu imaju opasnog protivnike bez obzira na eventualne probleme.

“Sarajevo ima sjajne individualce, mi na drugoj strani takođe, i očekuje nas zanimljiva utakmica. Igramo na svom stadionu, u dobroj smo formi i to je dovoljan razlog da se nadamo pobjedi. Ne obaziremo se na promjene u Sarajevu i znamo da neće biti lako pronaći njihove slabe tačke”, smatra Musa.

Sportski vikend u Hercegovini obilježiće mostarski gradski derbi između Zrinjskog i Veleža.

“Gostujemo kod prvaka BiH, koji je dobre partije nastavio nizati i ove sezone. Međutim, i mi imamo kvalitet i mnogo smo ozbiljniji nego prošle sezone. Ako uspijemo nametnuti svoju igru, vjerujem da možemo do povoljnog rezultata”, kazao je trener Veleža Nedim Jusufbegović.

“Rođeni” će sigurno posebnu pažnju posvetiti Ivanu Crnovu, jednoj od glavnih poluga među “plemićima”.

“Znamo koliko utakmica s Veležom znači našim navijačima. Bez straha ulazimo u derbi kako bismo ostvarili ono što svi želimo – pobjedu”, obećao je Crnov.

Težak zadatak ovog vikenda imaće Radnik, koji u Bijeljini dočekuje Borac.

Fudbaleri Borca nakon dvije pobjede u nizu u subotu gostuju u Bijeljini kod Radnika.

“Očekuje nas teška utakmica. Radnik zaslužuju više bodova nego što ih trenutno ima na kontu, a razlog za nešto slabiji saldo je loša realizacija. Polako se dižu i žele što prije da naprave iskorak ka sredini tabele”, rekao je Vinko Marinović, trener Borca, i dodao: “Želimo da nastavimo s pozitivnim rezultatima. Moramo da igramo maksimalno angažovano kao u posljednje tri-četiri utakmice i ubijeđen sam u pozitivan rezultat.”

Marinović u ovom meču neće moći da računa samo na Jocu Stokića zbog žutih kartona, ali bez obzira na to Marko Jevtić, defanzivac Borca, misli da njegov tim može do pozitivnog rezultata.

“Radnik je neugodan protivnik, posebno na svom terenu, ali i mi se nešto pitamo. Siguran sam da uz dobar pristup igri možemo da nastavimo sa serijom bez poraza”, izjavio je Jevtić.

Tek jedna pobjeda ove sezone, u pretprošlom kolu nad Slobodom, uz izostanak veznjaka Aleksandra Ćosovića, ne daju domaćinima puno razloga za optimizam.

“Bili smo blizu pobjede prošlog vikenda u Gradačcu. Osvojili smo tada samo bod i želja nam je da ga potvrdimo protiv Borca. Dolazi nam jak rival, koji nije dobro počeo sezonu, ali su u posljednje vrijeme ušli u pravi ritam. Trudićemo se da nametnemo našu igru, napadnemo od prvog minuta i presingom Borac natjeramo na grešku”, otkriva Mirza Hasanović, fudbaler Radnika.

Parovi

Subota od 15.30:

  • Čelik – Drina
  • Olimpik – Travnik
  • Radnik – Borac
  • Željezničar – Zvijezda
  • Vitez – Sloboda

Subota od 17:

  • Zrinjski – Velež (BHT1)

Nedjelja od 15.30:

  • Slavija – Mladost

Nedjelja od 18.30:

  • Široki Brijeg – Sarajevo

Visoke kazne

Disciplinska komisija N/FS BiH izrekla je visoke kazne klubovima Premijer lige, od kojih su najgore prošli Željezničar s ukupno 8.500 KM i Sarajevo sa 9.000 KM.

Zbog upotrebe pirotehnike na utakmici 7. kola protiv Viteza, “plavi” su kažnjeni sa 1.500, te još 7.000 KM zbog neodgovornog i nasilnog ponašanja navijača u duelu sa Slobodom.

Tuzlaci su zbog istog prekršaja na tom meču kažnjeni sa 6.000 KM.

“Bordo” tim platiće 7.000 KM zbog neodgovornog i nasilnog ponašanja svojih navijača u šesnaestini finala Kupa BiH protiv Igmana i još 2.000 KM zbog navijačkih ispada i isticanja neprimjerenog transparenta na utakmici s Olimpikom.

Kaznu od 3.000 KM platiće, između ostalog, i Borac, a razlog su propusti u organizaciji, pirotehnika i navijački ispadi protiv Zrinjskog.