Šampion na ispitu u Banjaluci

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Fudbaleri Borca u nedjelju od 19 časova u derbiju 8. kola BH Telecom Premijer lige BiH dočekuju aktuelnog šampiona Zrinjski.

Pred Banjalučanima je težak zadatak, ali i pored toga očekuju dobru igru i pozitivan rezultat.

“Ne treba trošiti puno riječi o kvalitetu Zrinjskog, koji posljednjih godina ima kontinuitet. Ako želimo pozitivan rezultat ne smijemo griješiti u odbrani, ali moramo biti i maksimalno skoncentrisani u fazi napada”, rekao je Vinko Marinović, trener Borca, za Nezavisne novine.

On neće moći da računa na Uglješu Radinovića, dok su pod znakom pitanja nastupi Miloša Žeravice i Siniše Dujakovića.

“Što se tiče Žeravice i Dujakovića postoji šansa da se potpuno oporave do nedjelje i zaigraju. Ako tako ne bude, sigurno da nećemo rizikovati sa njihovim ranijim povredama i oni se neće naći u ekipi”, rekao je on.

Fudbaleri Zrinjskog u Banjaluku stižu nakon ne baš sjajnog izdanja protiv niželigaša Napretka u Kupu BiH. Osminu finala izborili su tek nakon preokreta u režiji Ivana Crnova čiji nastup u nedjelju je pod znakom pitanja zbog bolova u nozi.

“Prije nekoliko dana sam osjetio bol u leđima. Ta bol se sada spustila na nogu i nisam mogao završiti utakmicu protiv Napretka, ali nakon ljekarskog tretmana nadam se da bih ipak mogao dobiti određenu minutažu u nedjelju. Očekujem tešku utakmicu. Borac je, čini se, prebrodio početnu krizu ove sezone i ulazi u svoj prepoznatljivi ritam. Međutim, vjerujem da možemo naći pravu formulu i postići odgovarajući rezultat”, izjavio je Crnov.

“Mali” gradski derbi igraće u subotu na “Koševu” Sarajevo i Olimpik. Trener domaćih Dženan Uščuplić zna da nakon serije slabih rezultata sve osim pobjede za njega bi vjerovatno značilo i kraj mandata na trenerskoj klupi.

“Svjesni smo šta nam ova utakmica znači i daćemo sve da ostvarimo dobar rezultat. Ekipa je maksimalno spremna. Neki fudbaleri koji su igrali u Kupu protiv Igmana dobiće priliku i protiv Olimpika. Razgovarao sam sa kompletnom ekipom i s igračima pojedinačno o njihovom zalaganju. Nadam se da će se pokazati ishod tog razgovora na utakmici s Olimpikom”, kazao je Uščuplić.

Bivši igrač, potom i jedno vrijeme trener Sarajeva Mirza Varešanović danas sjedi na klupi “vukova”.

“Mi uvijek imamo ista očekivanja. Želja je ostvariti dobar rezultat iako znam da će biti izuzetno teško. Sarajevo definitivno ima najkvalitetnije igrače u Premijer ligi. To što su u rezultatskoj krizi samo nam dodatno otežava posao. Sarajevo je favorit”, smatra Varešanović.

Poseban značaj nosi utakmica na “Tušnju” između Slobode i Željezničara, za koju vlada nezapamćeno interesovanje. Tuzlaci još nisu “oprostili” Željezničaru indirektnu eliminaciju iz bh. elite 2012, pa sada što boljim rezultatom žele svojevrsnu osvetu.

Za duel starih rivala prodato je oko 4.000 ulaznica domaćim navijačima, dok je najavljen dolazak 5 autobusa i 10 kombi vozila simpatizera gostiju.

Posjeta Domu “Bjelave”

Prvotimci “Želje” Aleksandar Kosorić i Nedo Turković, u pratnji bivšeg proslavljenog fudbalera Hadisa Zubanovića, posjetili su Dom za djecu bez roditeljskog staranja “Bjelave” u Sarajevu.

Družeći se sa štićenicima ovog doma gosti su ukazali na bitnost bavljenja sportom.

“Raduje nas što su se iz Željezničara odazvali našem pozivu i što smo na ovaj način zajednički obilježili rođendane naših štićenika i 93. godišnjicu osnivanja kluba. Djeca su sretna zbog ovog druženja i nadam se da ćemo nastaviti s ovakvim projektima i u budućnosti”, naveli su iz “Bjelava”.

Željin trojac uručio je mališanima i poklone u vidu dresova.

Parovi

Subota:

  • Drina – Vitez (16)
  • Sloboda – Željezničar (16)
  • Zvijezda – Radnik (16)
  • Velež – Slavija (16)
  • Mladost – Široki Brijeg (16)
  • Travnik – Čelik (16)
  • Sarajevo – Olimpic (17)

Nedjelja:

  • Borac – Zrinjski (19)