Revolveraš iz PAOK-a najveću korist bi mogao donijeti Hrvatima

Grčka je na neodređeno vrijeme prekinula fudbalsko prvenstvo nakon haosa u Solunu na utakmici između PAOK-a i AEK-a kada je vlasnik PAOK-a Ivan Savidis ušao na teren s pištoljem za pojasom kako bi se obračunao sa sudijom koji je poništio gol njegovom klubu.

U cijelu situaciju uplela se politika, a UEFA baš to strogo zabranjuje. Najavljuje se ‘fudbalski Grexit’ i grčka vlada je spremna da izbaci grčke klubove iz evropskih takmičenja kao i reprezentaciju iz kvalifikacija za Euro 2020 te iz novoosnovane Lige nacija.

Ukoliko se to ostvari, FS Hrvatske mogao bi najviše da profitira, jer bi skočio na 15. poziciju koja donosi dva predstavnika u Ligi šampiona.

Zemlje plasirane iza Hrvatske poput Danske, Izraela, Kipra i Rumunije nemaju više predstavnika u takmičenjima UEFA. To znači da Hrvate niko ne može da prestigne.

Ako Grci ne srede situaciju, Hrvatska će sljedećeg ljeta u kvalifikacijama imati dva kluba. Prvaka koji bi počinjao u drugom pretkolu žrijeba za prvake i viceprvaka države koji bi takođe kretao iz iste faze, ali u dijelu žrijeba za neprvake.

Hrvatska je jednom u istoriji imala dva kluba u najelitnijem takmičenju, i to 1999. godine kada je Dinamo kao prvak u zadnjem pretkolu izbacio MTK i ušao u grupnu fazu, dok je vicešampion Rijeka u 2. pretkolu ispala od Partizana ukupnim rezultatom 1:6.

Prema svemu sudeći, Dinamo i Hajduk, bez obzira na rasplet HNL-a do kraja, mogli bi da zaigraju u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

(24sata.hr)