Real najviše profitirao

[dropcap]NION[/dropcap] Evropska fudbalska federacija (UEFA) je saopštila da su 32 kluba učesnika Lige šampiona za minulu sezonu podijelila nagradni fond od 904 miliona evra, čime je izjednačen rekord iz prošle takmičarske godine.

Najviše je profitirao šampion Real Madrid, koji je inkasirao 57,4 miliona evra: 8,6 miliona samo za učešće, preko 20,5 miliona od sponzora, 28 miliona za osvojene bodove i dodatnih 10,5 miliona kao nagradu za osvajanje pehara trijumfom u finalu protiv Atletika, koji se nalazi na drugoj poziciji, sa zaradom od 50 miliona evra.

Zanimljivo je da je Pari Sen Žermen drugi na listi klubova koji su najviše zaradili od učešća u Ligi šampiona za sezonu 2013/14, iako je šampion Francuske eliminisan u četvrtfinalu. “Sveci” su zaradili 54,4 miliona evra, od toga 33,9 miliona bili su prihodi od TV prava.

Olimpik iz Marselja je rezultatski bio najlošiji, bez pobjede u šest utakmica, ali je klub s “Velodoroma” i pored nule u koloni “bodovi” u konkurenciji Borusije, Napolija i Arsenala, zaradio više nego solidnih 32 miliona evra (8,6 za učešće i 23,8 miliona od sponzorskog pula takmičenja).

Najmanju zaradu od svih klubova učesnika elitnog takmičenja u prethodnoj sezoni ostvario je Viktorija Plzen – 11.128.000 evra iako su, za razliku od Marseja, Česi osvojili dva boda.

U Ligi Evrope najviše je zaradila španska Sevilja, koja je osvojila to takmičenje. Andalužani su inkasirali 14,6 miliona evra, na drugom mjestu je francuski Lion sa 10,1, a na trećem italijanski Lacio sa 9,4 miliona evra. Najmanji profit imao je hrvatski šampion Dinamo iz Zagreba – 1,4 miliona evra.