Prva liga RS sa 12 klubova

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Prva fudbalska liga Republike Srpske će od sezone 2015/16. biti smanjena sa 14 na 12 klubova, pa se na kraju takmičarske sezone 2014/15. neće igrati utakmice baraža za popunu kao u nekoliko sezona do sada.

Poslije dvokružnog ligaškog dijela najviši stepen takmičenja FSRS u sezoni 2015/16. biće podijeljen u dvije grupe: Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, koje će se takođe igrati po dvokružnom bod-sistemu, ukupno 10 kola. To znači da će, za razliku od prethodnih sezona u kojima se igralo 26 kola, pa su se klubovi žalili na velike prvenstvene pauze, ubuduće na rasporedu biti 32 prvenstvene etape.

Drugoligaška konkurencija u sezoni 2015/16. imaće dvije grupe po 16 klubova, javlja Glas Srpske.

Izvršni odbor FSRS jednoglasno je odbacio prijedlog Područnog Fudbalskog saveza Doboj za proširenje Prve lige u sezoni 2014/15, što znači da će se u prvoligaškom društvu takmičiti 14 klubova. PFS Doboj je svoj zahtjev zasnivao na činjenici da su tri kluba iz tog saveza, Sloga (Doboj), Borac (Šamac) i Modriča Maksima, na kraju prošle sezone ispali iz Prve lige RS, ali on nije prošao.

Prva liga RS počeće 16. avgusta, a uvertira za novu sezonu biće finalna utakmica Kupa Republike Srpske između bijeljinskog Radnika i Rudar Prijedora, koja je na rasporedu 6. avgusta, najvjerovatnije u Bijeljini. Ovaj susret trebalo je da se igra u maju, ali je pomjeren zbog poplava.

U Prvoj ligi će nastupati sljedeći klubovi:

 1. Rudar Prijedor
 2. Leotar (Trebinje)
 3. Kozara (Gradiška)
 4. Sloboda (Novi Grad)
 5. Krupa (Krupa na Vrbasu)
 6. Sloboda (Mrkonjić Grad)
 7. Vlasenica
 8. Mladost (Gacko)
 9. Tekstilac (Derventa)
 10. Drina HE (Višegrad)
 11. Sutjeska (Foča)
 12. Podrinje (Janja)
 13. Napredak (Donji Šepak)
 14. Proleter (Teslić).