Platini sebe uporedio sa Svetim Tomom

[dropcap]PARIZ[/dropcap] Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini još jednom je odbacio optužbe da je umiješan u korupcionašku aferu prilikom dodjeljivanja organizacije Mundijala 2022. Kataru.

“Od male večere sa kolegom sa posla Mohamedom Ben Hamamom iz Katara stvorili su pravu državnu zavjeru. Ne znam ni šta, ni ko stoji iza toga”, rekao je Platini u intervjuu “L'Ekipu”.

On je naglasio da se već godinu dana “sve čini da bi se on diskreditovao”.

Na konkretno pitanje novinara francuskog dnevnika da li Platini misli da iza svega stoji Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), odnosno njen predsjednik Sep Blater, on je odgovorio da za to nema dokaza.

“Nemam nikakvog dokaza. Ne znam ko stoji iz svega, ali mislim da iza svega stoji veliki interes nekih ljudi u FIFA”, rekao je Platini i dodao da sebe vidi kao “Svetog Tomu koji ne vjeruje u ono što vidi”.

Platini je naglasio da se ne kaje zbog toga što je svoj glas prilikom izbora za domaćina Mundijla 2022. dao Kataru.

“Uopšte se ne kajem zbog toga. Znam da je to bio dobar izbor za FIFA i za svjetski fudbal”, rekao je Platini.

Prvi čovjek evropskog fudbala naglasio je da bi, u svakom slučaju, ukoliko se dokaže da je bilo korupcije prilikom glasanja za organizatora SP 2022, trebalo ponoviti izborni postupak, uz primjenu sankcija.

Britanski list “Dejli telegraf” optužio je početkom ove nedjelje Platinija da je 2010, mjesec dana prije glasanja za organizatora SP 2022. imao tajni sastanak s tadašnjim potpredsjednikom FIFA Binom Hamamom.

“Sandej tajms” je u nedjelju izneo dokaze da je Bin Hamam sa 5 miliona dolara podmitio učesnike glasanja za domaćina prvenstva svijeta 2022.

FIFA je pokrenula istragu oko dodjeljivanja organizacije šampionata svijeta 2018. Rusiji i 2022. Kataru, a rezultate će saopštiti 9. juna.