Partizan u Ligi šampiona, Čukarički u Ligi Evrope

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Fudbalski klub Partizan će naredne sezone igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, umjesto Crvene zvezde, koja je isključena iz evropskih takmičenja zbog kršenja finansijskog fer-pleja, saopštio je danas Fudbalski savez Srbije (FSS) nakon sjednice Izvršnog odbora.

Na sjednici je odlučeno i da predstavnici Srbije u kvalifikacijama za Ligu Evrope budu osvajač Kupa Vojvodina i na osnovu plasmana na tabeli Jagodina i Čukarički.

“Takmičarski organi Evropske fudbalske unije (UEFA) zvanično su obavestili FSS da će, po odustajanju Crvene zvezde od žalbe na odluku CFCB o eliminaciji sa evropske scene, Srbiju u narednoj sezoni u kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljati Partizan, a koji će takmičenje početi od drugog kola kvalifikacija”, navodi se u saopštenju FSS.

Izvršni odbor FSS ocijenio je da je turneja seniorskog tima u SAD i Brazilu ispunila smisao zbog kojeg je organizovana, a to se prije svega odnosi na pripremu ekipe za predstojeće kvalifikacije za prvenstvo Evrope 2016. u Francuskoj, dok su mlađe selekcije zadovoljile postignutim u prethodnom periodu.

Donijet je i zaključak da je proljećni dio sezone Superlige protekao bez problema.

“Sudijskih grešaka na fudbalskim terenima širom Srbije je bilo, ali krivci su adekvatno i pravovremeno kažnjeni. Nije zabeležen nijedan slučaj materijalne povrede pravila fudbalske igre”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je i da će se sistem takmičenja mijenjati od sezone 2015/16, jer je obaveza po Zakonu o sportu da se sve promjene u tom segmentu uvode minimum godinu dana ranije.

“U ovom trenutku postoje dva predloga – promene u okviru postojećeg modela sa 16 klubova i modifikovanje baraža. Stručna služba FSS će u narednih sedam dana predočiti i predstavnicima javnosti i fudbalskim radnicima ova dva predloga, koji će zatim biti upućeni na javnu raspravu”, saopšteno je iz FSS.

Nije prihvaćen prijedlog Zajednice klubova Superlige Srbije oko odlaganja primjene odluke da svi elitni klubovi od sezone 2014/15. moraju da imaju reflektore na svojim stadionima.

Na današnjem sastanku donijeta je odluka da reprezentacija Srbije naredne dvije utakmice kao domaćin – prijateljsku protiv Francuske 7. septembra i kvalifikacionu za plasman na prvenstvo Evrope protiv Albanije 14. oktobra – odigra na stadionu Partizana.

“Prethodnih dana članovi Komisije UEFA za pregled stadiona na kojima će biti igrane utakmice kvalifikacija za šampionat u Francuskoj 2016. posetili su Srbiju i obišli stadione – kandidate za domaćinstvo selekcije Srbije. Doneta je odluka da se mečevi odigraju na stadionu Partizana, zbog lakše organizacije susreta, a FSS će u narednim danima aplicirati za adekvatne projekte UEFA kako bi bio rešen problem jačine osvetljenja na stadionu Crvene zvezde i omogućeno da reprezentacija Srbije u budućnosti bude domaćin i na ovom objektu”, poručili su iz FSS.