Novac ne donosi uvijek uspjeh

[dropcap]RIO DE ŽANEIRO[/dropcap] Reprezentacije Rusije, Engleske i Italije ispale su već u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Brazilu, a zajedničko za ove selekcije je to da imaju najskuplje selektore od svih učesnika Mundijala.

Fabio Kapelo, Roj Hodžson i Ćezare Prandeli zajedno godišnje zarađuju skoro 15,5 miliona evra. Teško je procijeniti koja selekcija je najgore prošla na Mundijalu, a kada je novac u pitanju, to je sigurno Rusija, koja je Kapelu godišnje plaćala 8.032.500 evra, iako je Italijan na klupu “zbornaje” došao iz Engleske, s kojom je takođe zabilježio loš rezultat na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji 2010.

Kapelo je najplaćeniji selektor od svih reprezentacija koje nastupaju u Brazilu, a Rusiju je odveo kući već poslije tri utakmice, u kojima je osvojio samo dva boda, i to u grupi s Belgijom, Južnom Korejom i Alžirom.

Ništa bolji nije bio ni Hodžson, Kapelov nasljednik na kormilu Engleske. Plata od 4,2 miliona evra godišnje za samo jedan bod osvojen u grupnoj fazi u konkurenciji Kostarike, Urugvaja i Italije. Istina, grupa jeste bila jaka, ali se od “gordog Albiona” očekivao prolaz u narednu fazu, a ne posljednje mjesto u Grupi D.

Selektor Italije Prandeli treći je na listi najplaćenijih selektora sa 3.090.000 evra. I on je svoj tim odveo kući već poslije prve faze takmičenja.

Iako je sedmi po primanjima od svih selektora na Mundijalu, Visente del Boske je četvrti kada su u pitanju selekcije koje takmičenje završavaju u grupi. Selektor Španije je već uveliko kod kuće s platom od 2,4 miliona evra.

Između Prandelija i njega su tri stručnjaka koji su svoje timove odveli u osminu finala, a radi se o Luisu Felipeu Skolariju (Brazil), Otmaru Hicfildu (Švajcarska) i Joakimu Levu (Njemačka).

Primjer dobro uloženog novca je Meksiko, koji je bio drugi u Grupi A iza Brazila, a sa klupe ih predvodi Migel Erera, koji godišnje zarađuje 150.000 evra. On je ujedno najslabije plaćeni selektor ekipa koje nastupaju na SP.