N/FS BiH: Radimo u interesu klubova

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Povodom reakcija i kritika iz pojedinih klubova u vezi sa realizacijom sponzorskog ugovora sa “Bh. Telekomom”, danas su oglasili i iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH tvrdeći da rade isključivo u interesu klubova.

Ističu da je N/FS BiH ugovorima sa “Bh. Telekomom” o sponzoriranju Premijer lige imao intenciju da pomogne klubovima, te da nije riječ o aranžman za profit N/FS BiH.

“Iz sredstava ovog ugovora već dvije sezone pokriveni su troškovi kotizacije klubova, kao i troškovi svih službenih lica. Kako sponzorski fond nije bio dovoljan, N/FS BiH je u prethodne dvije sezone i iz vlastitih finansijskih resursa snosio dio troškova službenih lica”, navodi se, između ostalog, u saopštenju N/FS BiH.

Napominju i da je na sastancima sa predstavnicima klubova velika većina njih apsolutno podržala novi ugovor sa istim sponzorom u istim finansijskim okvirima kao i ranije.

“Istina je da su, shodno zahtjevu sponzora, obaveze pojedinih klubova u novom ugovoru nešto veće u pogledu ustupanja prava na TV prenose, ali je u vezi s tim potrebno naglasiti da je raspored utakmica za TV prenose predložio ‘Bh. Telekom’, a ne NS/FS BiH. Međutim, Savez je u kontaktima sa sponzorom i TV kućama koje će prenositi utakmice pokušao izdejstvovati određena prava za klubove sa najvećim brojem utakmica predviđenih u TV prenosima. Takvi pregovori su još uvijek u toku i Savez će učiniti sve da budu okončani u interesu klubova”, navodi se u saopštenju.

Iz N/FS BiH ističu i kako su pokušali inicirati formiranje udruženja premijerligaša, ali klubovi nisu u dovoljnoj mjeri iskazali zainteresovanost.

“N/FS BiH je na različite načine pomagao klubovima, pogotovo u rješavanju finansijskih problema, intervencijom kod poreznih organa, prolongiranjem rokova za izvršavanje finansijskih obaveza, otpisom dijela dugovanja… Takođe, N/FS BiH je putem UEFA projekata osigurao i značajna finansijska sredstva za unapređenje infrastrukture na premijerligaškim stadionima, kao i finansijsku pomoć za razvoj omladinskog fudbala”, tvrde iz N/FS BiH

Napominju da je, pored oslobađanja od kotizacije u iznosu od 12.000 KM po sezoni, odlukom Izvršnog odbora N/FS BiH ove godine klubovima otpisan i dio dugovanja u iznosu od po 10.000 KM, te da je svakom klubu koji je u posljednje tri sezone član prvog stepena takmičenja osigurano po 90.000 evra iz investicionog projekta za razvoj infrastrukture.

“Na ovaj način N/FS BiH je svakako omogućio stvaranje boljih uslova za funkcionisanje klubova. N/FS BiH izražava žaljenje ako pojedini klubovi nisu uočili napore koji je Savez u posljednjih nekoliko godina učinio u cilju finansijske i svake druge pomoći, te afirmaciji lige i popularizaciji fudbala. Bez obzira na pokušaje dezavuisanja takvih napora, N/FS BiH će nastaviti kontinuitet djelovanja u pravcu daljeg prosperiteta, uz svestranu saradnju i pomoć klubovima, ali i potpuno ostvarenje i zaštitu interesa NS/FS BiH”, zaključuje se u sopštenju bh. kuće fudbala.