Na okruglom stolu o fudbalu i ambasadori

[dropcap]FOČA[/dropcap] Učesnici 10. turnira “Fudbal frends” istakli su danas na okruglom stolu u Foči da je fudbal, od obične sportske igre, odavno prerastao u univerzalni jezik, kojim komuniciraju milioni ljudi širom svijeta, i u globalnu religiju, koja pobuđuje u ljudima čitav spektar osjećanja, od radosti i tuge, do neizvjesnosti, strepnje, nade i dramatike.

Na okruglom stolu nazvanom “Fudbal – više od igre”, kojem su prisustvovali i ambasadori Srbije i Crne Gore u BiH, Stanimir Vukićević i Dragan Đurović, analiziran je i uspjeh Njemačke na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a razmijenjena su i iskustva u radu sa fudbalskim talentima.

Predsjednik beogradske Fondacije “Fudbal frends” Zoran Avramović rekao je da u životu uvijek treba učiti od najboljih, a to su trenutno Nijemci, koji su nakon kolapsa 2000. na Evropskom prvenstvu napravili projekat razvoja fudbalskih talenata.

“Na 366 terena zaposlili su 1.000 licenciranih trenera da rade sa djecom uzrasta od 8 do 14 godina. Rezultat takvog pristupa je reprezentacija koja je ove godine osvojila svjetsku krunu, u kojoj je čak osam fudbalera iz te škole”, istakao je Avramović.

Treneri mladih timova, koji učestvuju na turniru u Foči, istakli su da je u sazrijevanju fudbalera najosjetljiviji period prelazak iz omladinskih selekcija u prvi tim i da se dosta talenata “izgubi” zbog čekanja na klupi i malog broja utakmica.

U Rijeci, koja je samo prije nekoliko godina bila pred ispadanjem iz prve hrvatske lige, a danas je jedan od najjačih klubova u toj zemlji, kažu da su formirali B tim koji se takmiči u trećoj ligi, kako bi premostili jaz u razvoju mladih igrača, piše Foča-24.info.

Danijel Šarić, trener kadeta Rijeke i nekadašnji reprezentativac Hrvatske, ističe da se klub preporodio zahvaljujući inostranom kapitalu, ali i novom pristupu da uspjeh ne dolazi preko noći, već da je potrebno imati strpljenja.

“Povećali smo broj trenera, imamo ih 20 u omladinskoj školi i na tome nećemo stati, gradimo novi stadion i omladinski kamp sa pet terena”, rekao je Šarić.

Učesnici su istakli da turniri, poput “Fudbal frendsa”, imaju ogroman značaj u stasavanju fudbalera i da upravo na ovakvim takmičenjima oni postaju pravi igrači.

Ambasador Crne Gore čestitao je domaćinima turnira na visokom nivou organizacije, a trenerima se zahvalio za veliku požrtvovanost sa kojom, u teškim uslovima, rade svoj posao.

“Mi smo na istom zadatku, svi se trudimo da predstavimo svoju zemlju na najbolji način i mogu reći da ste vi pravi ambasadori svojih zemalja”, istakao je Đurović.