Ivica Osim: Gubimo autoritet

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Legenda bh. fudbala Ivica Osim rekao je da reprezentacija BiH pomalo gubi autoritet koji je teško stekla.

Osim je u razgovoru za Klix.ba govorio o atmosferi u taboru “zmajeva” pred nastavak kvalifikacija i o dešavanjima u regionu…

“Sve je manje utakmica i bodova i to je ono što nam trenutno nimalo ne ide u prilog. Tješimo se kako ima još dosta utakmica, ali šta nam to vrijedi ako ne možemo da to iskoristimo”, kazao je Osim. “Druge nas selekcije više ne poštuju kao što je to bilo prije dva-tri mjeseca kad smo bili reprezentacija koje su se svi bojali.”

Recept za povratak izgubljenog autoriteta je, kako je rekao, u pobjedama, a na pitanje da li nam je olakšavajuća okolnost što će se na EP 2016. kvalifikovati po dvije selekcije iz grupe kaže da se u to ne treba pouzdati.

“Najvažnije je da se pred svaku utakmicu spremimo kao da je odlučujuća. Međutim, problem je u tome što mi uvijek prvo sve iskalkulišemo, pa tek onda počnemo da igramo”, kazao je Osim.

BiH 16. novembra u Izraelu igra posljednju ovogodišnju utakmicu kvalifikacija, a Osim je mišljenja kako je taj meč veoma značajan, možda i presudan.

“Pobjednik te utakmice imaće veće šanse za plasman na EP. Ta utakmica je ‘biti ili ne biti’, mada to ne treba tako gledati jer se mi inače vrlo slabo snalazimo u takvim situacijama”, naglasio je Osim.

On se dotakao i nedavno prekinute kvalifikacione utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu.

“Sve selekcije iz bivše Jugoslavije trebalo bi da se sastanu i porazgovaraju o tome kako riješiti problem međunacionalnih tenzija”, smatra Osim. “Ne vidim razlog zašto bismo mi bili mete za raskusurivanje i da se sve lomi preko naših leđa. Treba UEFA i FIFA dati do znanja da bi oni trebalo malo više da povedu računa o regiji Balkana, koja je vrlo bitna kada je u pitanju nogomet. Treba učiniti sve da se izbjegnu utakmice s atmosferama revanšizma, ratništva… Ne trebaju nam uvijek utakmice kao što je ona između Srbije i Albanije, poplave ili zemljotresi, pa da počnemo razgovarati.”