I Kasiljas nišani rekorde

[dropcap]MADRID[/dropcap] Cijela Španija priča o golgeterskim sposobnostima Kristijana Ronalda, koji postiže u prosjeku dva gola po meču.

U posljednjih 60 godina takvog strijelca na Pirinejima nije bilo, ali i osporavani kapiten Reala Iker Kasiljas ima čime da se podiči.

Kristijano je srušio sve rekorde sa svojih 10 golova u prvih šest kola šampionata, s tim da je Portugalac odigrao pet mečeva, pošto ga u San Sebastijanu nije bilo u timu. Podsjetimo, postigao je i dva gola protiv Sevilje u Superkupu, a strijelac je bio i u Ligi šampiona, na startu protiv Bazela. Inače, nikad niko u Primeri od 1954, dakle punih 60 godina, nije dao dvocifren broj golova u prvih 6 mečeva šampionata. Recimo i to da kada je u jesen 2011. dao 7 golova za isti ovaj period, sezonu je završio sa 46 golova, a to mu je i najbolja godina u karijeri. Dakle, postoje svi uslovi da postavi nove standarde u svijetu fudbala.

Nekako u sjenci svih ovih Ronaldovih dostignuća ostao je Iker Kasiljas. Kapiten se vratio na gol na “El Madrigalu”, sačuvao je mrežu, nije imao mnogo posla, a zanimljivo je da je za odličnog golmana ovo bila 687. utakmica na golu Reala i da se približava apsolutnim rekordima po broju nastupa. Ove sezone bi trebalo da stigne nekadašnjeg kapitena Madriđana Manuela Sančiza koji je odigrao 710 mečeva, a naredne sezone (mada je teoretski moguće i ove) svog prethodnika sa trakom, Raula Gonzalesa, koji je 743 puta oblačio dres “Los Blankosa”.

Inače, Iker je drugi po broju pobjeda. Golman Reala je dobio 313 utakmica i ove godine će, ako “kraljevski klub” bude u formi, prestići Raula, koji ima 14 pobjeda više. A apsolutni rekorder u ovom segmentu je takođe golman…

Sadašnji direktor Barselone Andoni Zubizareta je dobio za Katalonce 333 meča. Dakle, sa još 20 pobjeda u sezoni (računaju se, naravno, mečevi u kojima bi bio na golu) Iker će prestići nekadašnju zvijezdu Barselone.