HNS preuzima neposredno vođenje Prve HNL

[dropcap]ZAGREB[/dropcap] Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na današnjoj sjednici je donio niz odluka, a svakako najvažnija je da HNS od takmičarske sezone 2014/15. vraća i neposredno vođenje Prve HNL.

Izvršni odbor HNS-a utvrdio je kako je pet fudbalskih klubova Prve HNL

(Dinamo, Istra 1961, Lokomotiva, Osijek i Rijeka) donijelo odluku da ne sudjeluje u radu Udruženja profesionalnih klubova Prve HNL i da usljed nepostojanja Statutom utvrđenog kvoruma Udruženje ne može donositi odluke i djelovati. Zbog nemogućnosti Udruženja da donosi bilo kakve odluke, uključujući i one iz vođenja takmičenja Prve HNL, HNS će preuzeti vođenje Prve HNL.

Imenovano je vođstvo takmičenja Prve HNL. Josip Brezni je izabran za povjerenika, Krešimir Vlajčević je disciplinski sudija, Ivan Peraić je postao povjerenik za suđenje, Ante Kulušić povjerenik za određivanje kontrolora suđenja, a Zoran Cvrk povjerenik za bezbjednost.

IO HNS-a je usvojio izvještaj o nastupu hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a usvojene su Propozicije takmičenja Prve HNL za sezonu 2014/15, kao i lista delegata Prve i Druge HNL, lista sudija Prve i Druge HNL, lista kontrolora suđenja Prve i Druge HNL, te Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sudijama, suđenju i sudijskim instruktorima.