Peter Balta pobjednik Petrovdanskog padobranskog kupa

[dropcap]PRIJEDOR[/dropcap] Član Aero kluba /AK/ “Ptuj” iz Slovenije Peter Balta pobjednik je 19. Petrovdanskog padobranskog kupa “Prijedor 2014”, koji je održan na prijedorskom aerodromu “Urije”.

Balta, koji ovu titulu osvaja već treću godinu, nakon serije skokova imao je 14 negativnih poena, drugo mjesto zauzeo je njegov klupski kolega Tonček Gregorič sa 15 i treće Nedeljko Brdar iz Rijeke sa 18 negativnih poena.

AK “Ptuj” pobjednik je kupa i u ekipnoj konkurenciji sa 132 negativna poena, AK “Prijedor” je na drugom mjestu sa 162, a AK “Rijeka” na trećem sa 165 negativnih poena.

U kategoriji žena prvo mjesto je osvojila Ina Žuža iz Rijeke sa 32 negativna bida, drugoplasinarana je bila Svetlana Simić iz AK “Naša krila” iz Paraćina sa 46 negativnih poena, dok je treće mjesto pripalo Ini Gitel iz AK “Montana” iz Bugarske sa 47 negativnih, javlja Srna.

Najbolji među juniorima bio je Stevan Miletić iz AK “Naša krila” iz Paraćina sa 45 megativnih bodova, Ana Marija Grubač iz Padobranskog kluba Banjaluka sa 56 i Matevž Cesnik iz Ptuja sa 65 negativnih.

Među veteranima prvo mjesto pripalo je Hans Jorgu Terzeru, koji je skakao za AK “Prijedor” i imao 12 negativnih, drugo Ljubiši Naumoviću iz Paraćina koji je imao 20, a treće Siniši Vujakoviću iz Prijedora koji je imao 22 negativna boda.

Glavni sudija kupa Viktor Kupljenik rekao je da je takmičenje bilo izuzetno uspješno i da je izveden pun broj skokova – njih 380.

“Manji je broj takmičara, ali su to oni koji su pravo ‘zagrizli’ padobranstvo. Rezultati pokazuju da je bila izuzetna konkurencija jer se radilo o centimetrima”, rekao je Kupljenik novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da je u bezbjednosnom smislu sve proteklo u najboljem redu, da nije bilo otkazivanja i da su bila samo dva ponavljanja skokova, ali iz tehničkih razloga.

“Ponosan sam na odnos takmičara prema ovom sportu”, dodao je Kupljenik.

Pehare i medalje pobjednicima uručio je potpredsjednik Skupštine grada Prijedora Dalibor Grabež, koji je Kup proglasio zatvorenim.

Za razliku od prethodnih godina, kada je zatvaranje kupa uvijek kasnilo u odnosu na zakazanu satnicu, ove godine je organizovano ranije nego što je najavljeno, jer su skokovi usljed povoljnih vremenskih prilika izvedeni ranije nego što je bilo očekivano.

Na ovogodišnjoj tradicionalnoj vazduhoplovnoj manifestaciji, koja je u zvaničnom kalendaru evropskih takmičenja Svjetske vazduhoplovne asocijacije FAI-IPC, tokom vikenda je učestvovalo 9 ekipa odnosno 45 padobranaca iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Bugarske, a po prvi put i iz Italije i Kanade.

Organizator i domaćin ovogodišnjeg Petrovdanskog padobranskog kupa je AK “Prijedor”, pokrovitelji Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske i grad Prijedor, a medijski pokrovitelji RTRS i Informativno-poslovni centar “Kozarski vjesnik”.

Na prethodnih 18 kupova učestvovalo je 846 takmičara i 208 ekipa, a izvedeno je 8.525 takmičarskih skokova.