Fudbal spojio djecu iz 10 gradova

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] “Mali Brazil” – tako su prisutni okarakterisali turnir u malom fudbalu za djevojčice i dječake “Haj'mo lopte, BiH” koji se proteklog vikenda održao u Sarajevu.

Ovaj dvodnevni događaj okupio je najbolje igrače i igračice do 12 godina iz 5 ženskih i 8 muških fudbalskih klubova širom BiH: “Rudanka” iz Doboja, “Valter” i “SFK 2000” iz Sarajeva, “Sutjeska” iz Foče, “Slavija” iz Istočnog Sarajeva, “Podgrmeč” iz Sanskog Mosta, “Guber” iz Srebrenice, “Zrinski” i “ŽNFK” iz Mostara, “Bratstvo” iz Gračanice, “Željezničar” iz Bosanske Krupe, Ženski klub iz Teslića i “Sloga” iz Petrova.

Turnir je organizovan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji u našoj zemlji provodi CRS, a svoju podršku dali su Fudbalski savez BiH, te ambasade Brazila, Italije, Grčke, Hrvatske i Velike Britanije.

Bio je ovo događaj na kojem su djeca, kao ambasadori gradova iz kojih dolaze, pokazali snagu zajedništva, važnost solidarnosti i plemenitost sporta kojim se bave, brišući granice i barijere.

“Otuđili smo se zbog drugih, ali smo stvoreni da živimo zajedno. To je poruka koju ova djeca nose sa sobom kući”, izjavila je selektor ženske fudbalske reprezentacije BiH Samira Hurem, oduševljena kvalitetom mladog naraštaja, i dodala: “Fudbal je igra koja ne poznaje razlike u porijeklu, polu, etničkoj ili religijskoj pripadnosti. Ovdje smo vidjeli kako djeca navijaju jedni za druge, druže se, upoznaju, brišu granice. Naši fudbaleri su najveći ambasadori mira.”

U velikom dijelu svijeta, fudbal kao ekipni sport zbližava ljude, uči ih viteškoj borbi, unapređuje odnose između gradova, država, promoviše izgradnju mira, pristupačnost sportu i društvene vrijednosti. Timski duh kakav se razvija kroz fudbal, u ovim teškim vremenima posebno dolazi do izražaja. Potvrdom svog učešća na turniru i dolaskom u Sarajevo, dječaci, djevojčice i njihovi treneri s pravom nose epitet “mladi bh. zmajevi”.

U duhu suosjećanja i pijeteta prema žrtvama i ugroženima od najveće prirodne katastrofe koja je zadesila našu zemlju, turnir “Haj'mo lopte, BiH” protekao je uz poruku “Solidarno s prijateljima”. Organizatori, sponzori i publika prikupili su značajne količine humanitarne pomoći za ugrožena područja.

“Ne pamtim teži period u Doboju nego sada. Nisam doživio goru situaciju, ako izuzmemo ratna dešavanja. Stariji ljudi koji pamte poplave iz 1964. kažu da ni približno nije bilo loše kao sada. Trebaće nam godine da preživimo tu katastrofu”, kaže Nebojša Kuzmić, trener u Školi fudbala “Rudanka”. Njegovi mali fudbaleri Miloš i Boris svjesni su da je mnogim Dobojlijama bilo jako teško tokom poplava jer imaju i prijatelje čije su kuće poplavljene i kojima su pokušali pomoći. Srećom, voda nije došla do mjesta u kojem oni žive.

“Naši roditelji su bili jako zabrinuti i do zadnjeg trenutka nismo znali da li ćemo doći. Međutim, sve se lakše prebrodi kada se baviš onim što te zanima”, kažu nam Miloš i Boris, koji su sretni što su imali priliku da dođu u Sarajevo i uživo vide “zmajeve”.

Mali fudbaleri iz Srebrenice kažu kako su se uplašili tokom poplave, te da je njihovom kolegi, golmanu starijeg tima, voda odnijela kuću. Ipak, nadaju se da će što više djece iz njihovog gradića biti u prilici da učestvuje u ovakvim događajima.

Njihov trener Seudin Mehmedović priča kako djeca u Srebrenici imaju volju da se bave raznim aktivnostima, ali nažalost nemaju mnogo izbora, s obzirom na to da je to malo mjesto. Fudbal je, srećom, rješenje za treniranje i druženje.

“Sport je najbitnija stvar u životu jer tu nema nacionalizma i svega onoga čime nas žele razdvojiti. Tu ima samo sportski i timski duh koji gradi snagu i vjeru u sebe”, kaže Mehmedović.

Za tehničku organizaciju dječijeg turnira bila je zaslužna Škola fudbala “Valter” iz Sarajeva. Predsjednik ovog kluba Adis Junuzović smatra kako sport ima ogroman značaj, što dokazuje činjenica da su se mnogi sportisti u regiji, ali i u svijetu, digli na noge kako bi pokazali svoju podršku poplavljenim područjima Balkana.

“Sport povezuje ljude i spaja ih u teškim situacijama. U jednom trenutku za neke od timova nismo znali da će doći jer je teška situacija zadesila BiH. Ipak, potrudili su se doći i mislim da se nisu pokajali jer će im ovo ostati kao jedna predivna uspomena. Svi su oni pobjednici”, tvrdi Junuzović.

Originalna ideja turnira je bila da se proslavi nevjerovatan uspjeh reprezentacije BiH – plasman na Svjetsko prvenstvo. No, nakon katastrofalnih dešavanja javilo se pitanje da li i kako nastaviti s planovima. Mark D'Silva, predstavnik CRS-a za BiH, kaže da je odgovor bez sumnje bio “da”, a CRS je već uspio obezbijediti pola miliona dolara svojih sredstava za prvu fazu pomoći žrtvama poplava.

“Sada smo imali razlog više, a to je da pošaljemo poruku kako BiH i njeni građani, zajedno radeći, mogu postići sve”, poručio je D'Silva.

Kruna dvodnevnog druženja bila je posjeta mališana treningu naših “zmajeva” na stadionu u Hrasnici, kada su uz navijanje i transparente, koje su sami nacrtali, poželjeli reprezentativcima srećan put i mnogo uspjeha u Brazilu. Vjerujemo da će jednoga dana mnogi učesnici turnira “Haj'mo lopte, BiH” s ponosom nositi grb naše zemlje na međunarodnim fudbalskim takmičenjima.