FSS: Teroristička akcija Albanaca, očekujemo 3:0 za nas

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Fudbalski savez Srbije (FSS) je danas najoštrije osudio scene nasilja na prekinutoj utakmici s Albanijom, izrazio zgražavanje nad viđenom provokacijom i strah da je u pitanju unaprijed smišljeni scenario terorističke akcije usmjerene, prije svega, protiv interesa države Srbije.

U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj internet stranici nacionalnog saveza od Disciplinskih organa UEFA zahtijeva se da imaju iste aršine kao u “slučaju Đenova”, kada je poslije prekida utakmica Italija – Srbija registrovana u korist domaćina.

“Mi smo goste iz FS Albanije dočekali na najbolji mogući način. Zbog toga nas veoma zabrinjava činjenica da su posle odluke zvaničnih lica utakmice (delegata i sudija) da meč bude nastavljen, nisu učinili ništa da do toga i dođe. Oni su jednostavno propise i pravila UEFA uzeli u svoje ruke i tumačili ih kako njima odgovara. Na osnovu toga ocenjujemo da su oni direktni krivci za prekid susreta i očekujemo da će disciplinski organi UEFA utakmicu registrovati rezultatom 3:0 u korist Srbije”, navodi se u saopštenju.

FSS je istovremeno upozorio UEFA da se ovako nešto, nažalost, može dogoditi i na drugim stadionima širom Evrope i zbog toga bi ubuduće mjere bezbjednosti morale da predvide i ovaj novi, “albanski način” djelovanja protiv fudbala i svih njegovih aktera.

U saopštenju se podsjeća da zastava tzv. “Velike Albanije” vrijeđa osjećanja svih građana Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke i da je ona uz pomoć bespilotne letjelice došla van stadiona.

“Skandalozna je činjenica da se druga strana podsmeva ‘uspešno obavljenim poslom’ ne samo FSS i narodu Srbije, nego – usuđujemo se reći – i UEFA. Od privedenog lica koje je upravljalo dronom sa zastavom, do onih koji se hvale da su doneli taj dron u Beograd i sada se slikaju po drušenim mrežama. Poražavajuće je i providno da se oglasio i sam premijer Albanije čiji je brat navodno direktno odgovoran za unošenje drona. Kako bi mnogi političari, predstavnici EU i UEFA reagovali da se ovaj suludi, besramni scenario desio u Albaniji u režiji naših ‘zvaničnika’? Ne zaboravimo ni na organizovane proslave slavlja u zemljama u regionu posle prekida”, podsjeća FSS.

Takođe, navodi se da su predstavnici Albanaca odbili svaku opciju nastavka utakmice, iako su sudija i delegat smatrali da postoji mogućnost za to.

FSS se zahvalio velikom broju navijača na stadionu Partizana koji nisu nasjeli na provokacije, a protiv onih koji jesu i utrčali su na teren najavio postupak u skladu sa zakonskim regulativima i obavezama.

Isto najavljeno je i protiv osobe koja je u programu RTS-a slala uvredljive poruke premijeru Srbije.