Euforija trese Njemačku, prodato preko dva miliona dresova

[dropcap]MINHEN[/dropcap] Fudbalska euforija “drma” Njemačku mnogo više nego nekih prethodnih godina, pošto je ta selekcija konačno izborila plasman u finale Mundijala, a navijači su do sada kupili preko dva miliona dresova nacionalnog tima.

Šef “Adidasa” Herbert Hajner, koji proizvodu opremu za Njemačku, kazao je da niko nije očekivao ovakav scenario.

“Čak sam i ja imao problema da nabavim dres za neke prijatelje. Bilo je baš teško. Prema onome što sam čuo, i u prodavnicima je slična situacija. Do sada smo prodali više od dva miliona dresova”, rekao je Hajner agenciji Sid.

Za pretpostaviti je da će Hajner i kompanija čiji je funkcioner imati još veći problem ako Njemačka sutra na “Marakani” savlada Argentinu i četvrti put postane svjetski šampion.

Pritom, “Adidas” će u tom slučaju morati da iznad grba na dresu prišije i četvrtu zvjezdicu, koja simbolizuje novu titulu.

“Vjerovatno će ti dresovi sa tri zvjezdice uskoro postati kolekcionarski primjerci. Vjerujem, u svakom slučaju, da će se svi dresovi i dalje prodavati ovim tempom”, kazao je Hajner i dodao da je poseban “bum” u prodaji zabilježen ranije ove nedjelje, poslije pobjede Njemačke nad Brazilom (7:1) u polufinalu.

Sutrašnje finale Mundijala između Njemačke i Argentine igra se od 21 sat po srednjeevropskom vremenu.