Da li se sjećate Berkampove magije? (VIDEO)

Na današnji dan prije 15 godina postignut je jedan od najljepših golova u istoriji Premijer lige.

Svako ko iole prati fudbal sjeća se pogotka Denisa Bergkama protiv Njukasla kada je nevjerovatnom fintom iz prijema okrenuo čuvara i rutinski zatresao mrežu.

Utakmica sa ‘Svrakama’ bila je veoma važna u potjeri za duplom krunom, a Holanđanin je u 11. minutu fenomenalno krunisao polukontru svoje ekipe.

On je dobio dodavanje od Robera Piresa, za koje kaže da nije očekivao na toj strani, snašao se u sekundi pored izgubljenog Nikosa Dabizasa i proturio loptu pored Šeja Givena.

“Želio sam loptu u noge, ali je ona došla iza mene. Nisam to očekivao, pa mi je došla nova ideja. Prihvatio sam je i najbliži put do nje je bio oko igrača. Činilo se čudno, ali je dobro ispalo. Završnica je bila samo pokušaj da se proslijedi lopta pored golmana“, rekao je Bergkamp.

Poslije ovog trijumfa koji je ostvaren bez 11 povrijeđenih igrača, ‘Tobdžije’ su nanizale još 10 trijumfa i na kraju osvojile titulu ispred drugoplasiranog Liverpula.

“To je bila važna pobjeda jer je Njukasl igrao stvarno dobro u to vrijeme. Niko nije očekivao da ćemo osvojiti bodove. Taj pogodak mi je jedan od najvažnijih u karijeri“, dodao je Bergkamp.