Čuvao ulaznicu 64 godine i sad gleda finale

[dropcap]BRAZILIJA[/dropcap] Brazilski penzioner Žoedir Belmont do danas je sačuvao neupotrijebljenu ulaznicu sa utakmice finala Svjetskog prvenstva 1950, a sada je za nju dobio ulaznicu za veliko finale u Rio de Žaneiru 13. jula.

Život piše čudne priče, a ovaj Brazilac svakako je akter jedne od najneobičnijih u istoriji, kada su fudbalski navijači u pitanju.

Davne 1950, kada je imao 21 godinu, Belmont je kupio ulaznicu za istorijski meč Brazila i Urugvaja, ali je morao da ga propusti i da posjeti bolesnu majku. S obzirom na to da je Urugvaj slavio sa 2:1 golom Alisidesa Giđa, možda je i dobro što Belmont nije prisustvovao meču na “Marakani”, poslije kojeg 200.000 navijača nije moglo da se oporavi.

Ulaznicu za meč, koji je ostao upamćen kao najteži poraz “karioka” u istoriji, Belmont je sačuvao do danas i dobio priliku da kao 85-ogodišnjak sa svojim unukom uživa u finalnom meču. Pisao je FIFA uz obećanje da je voljan da im pokloni ulaznicu u zamjenu za mjesta na “Marakani”.

FIFA je prihvatila njegov prijedlog, a njen sekretar Žerom Valke sastao se sa Belmontom kada su službeno zamijenili ulaznice.

“Prije nekoliko mjeseci dobili smo pismo od Brazilca koji je tvrdio da bi mogao biti jedina osoba na svijetu koja još ima ulaznicu za finale Svjetskog prvenstva iz 1950. Znao je da imamo u planu da otvorimo muzej i rekli smo mu da bismo rado imali tu ulaznicu. U zamjenu smo mu dali dvije ulaznice za ovogodišnje finale”, rekao je Valke.

Sudbina se davne 1950. poigrala sa Belmontom. Možda ove godine neće i možda će zajedno sa unukom prisustvovati velikom slavlju “karioka”. Za sada im dobro ide, pošto su se plasirali među osam najboljih reprezentacija svijeta.

“Nadam se da me sada ništa neće spriječiti da gledam meč i da će Brazil postati prvak”, rekao je Belmont.