Boks najjeftiniji, plivanje najskuplje

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Djeca u najvećem gradu Republike Srpske imaju mogućnost da treniraju gotovo sve sportove, a njihovi roditelji za to moraju da izdvajaju od 10 pa sve do 60 maraka mjesečno.

Za mlade ljude bitno je da se bave nekom aktivnošću koja bi im pomogla da se što bolje i pravilnije razvijaju. Međutim, to zadovoljstvo njihove roditelje mjesečno može koštati i do 60 maraka, što nije mala suma za naše uslove, pogotovo ako se iz jedne porodice dvoje ili više djece bave nekim sportom.

Pod utiskom uspjeha koji postižu najbolji sportisti svijeta, djeca odlučuju da počnu da se bave upravo tim sportovima sa željom da postanu kao i njihovi idoli.

Zbog odličnih rezultata Novaka Đokovića, Ane Ivanović ali i ostalih srpskih tenisera tokom posljednjih godina mnogo djece odlučilo je da trenira tenis. “Bijeli” sport uvijek je bio među najskupljim i trenirala su ga samo djeca imućnijih roditelja. U Banjaluci se može trenirati u nekoliko klubova. Trening nešto starijih takmičara obično košta 25 maraka (plaća se trener plus teren). Odnedavno u TK Banjaluka postoji i mini-tenis za one najmlađe članove, piše Glas Srpske.

“Prije pet mjeseci pokrenuli smo školu tenisa, mini-tenis koji je novi model ITF-a u radu sa polaznicima. Tu počinju djeca uzrasta od pet do osam godina. Loptice, reketi, mreže i teren su manji i prilagođeni njima. Na jednom uobičajenom terenu naprave četiri manja. Djeca uče koordinaciju pokreta, okretnost, imaju poligone spretnosti i vježbaju osnovne udarce. U zavisnosti od napretka djeteta mi ga upućujemo na standardni tenis, a grupe se smanjuju. U mini-tenisu imamo svu potrebnu opremu, a kada odrastu djeca kupuju svoj reket po preporuci trenera. Najmanji imaju dva treninga sedmično, a stariji i po tri puta. Članarina je 40 maraka”, kazali su nam u Teniskom klubu Banjaluka.

Od kada je napravljen Gradski olimpijski bazen u Banjaluci, plivanje je postalo dosta popularno. Ovaj sport trenira sve više mladih ljudi. To je sport za koji se mjesečno izdvaja 60 maraka, treninzi su vrlo česti, a uslovi vrhunski.

“Broj treninga zavisi od fizičkih mogućnosti i uzrasta takmičara. Oni najmlađi, koji prvo prođu školu plivanja, treniraju tri puta sedmično, to su otprilike djeca uzrasta 7-8 godina. Ovi stariji godinu treniraju po 4-5 puta sedmično, dok oni od 10 do 11 godina imaju i po šest treninga. Što plivači više napreduju, imaju i više treninga. Oni traju od 45 minuta do sat, a kasnije oni najstariji treniraju i po dva sata. Takođe, kasnije se uvode i ‘suvi’ treninzi u teretani. Inače, prvo testiramo sve polaznike da vidimo koliko predznanje imaju i onda ih svrstavamo po kategorijama. Nekada se zna dogoditi da oni stariji treniraju sa mlađima, i obrnuto. Tako se trudimo da brže napreduju”, kazao je Mladen Čeko, glavni trener mlađih kategorija kluba Olimp.

Kolektivni sportovi su kod nas uvijek bili popularniji od pojedinačnih, pa je i interesovanje za njih veće. Postoje brojni klubovi i škole fudbala, košarke, rukometa i odbojke.

Treniranje dva najpopularnija sporta, fudbala i košarke, je i najskuplje. Mjesečne članarine kreću se od 40 do 50 maraka. Treninzi su vrlo česti – tri do četiri puta sedmično. Odbojka je nešto jeftinija (35), dok u rukometu postoji škola rukometa, takozvana mini-rukomet škola Banjaluka.

“Djeca počinju sa treniranjem već sa sedam godina. Ovakve škole su krenule u Evropi već 1994/95, a kod nas prije dvije godine. Rade u saradnji sa gradom i muškim i ženskim rukometnim klubom Borac, gdje djecu usmjeravamo kada napune 11 godina. Treninzi se obavljaju u pet banjalučkih osnovnih škola. Predviđeno je da djeca ovog uzrasta imaju po dva treninga sedmično. Članarina je 35 KM mjesečno. Pet trenera vodi treninge, a na svakom budu po dvojica. Takođe, od ove godine je krenula školska liga koja se igra vikendom”, kazao je direktor ove škole Draško Budiša.

Kada djeca napreduju i odrastu, treniraju u školi rukometa Borac. Tu se mjesečno plaća 40 maraka, a trenira se četiri do šest puta sedmično u dvorani “Borik” ili sali kampusa.

Borilački sportovi su takođe dosta atraktivni, a takmičari iz Banjaluke su uvijek imali dobre rezultate u ovim sportovima. Boks je najisplativije trenirati, jer u Slaviji je mjesečna članarina 10 maraka, a na treninge se može dolaziti svakog radnog dana.

Kik-boks je nešto skuplji (30). Slične cijene su i kod karatea i džuda, a ovih klubova ima dosta u gradu. Treninzi su česti, i do pet puta sedmično.

“Treninge održavamo na devet lokacija. U salama izvan grada, tipa Kola ili Topola, trenira se dva-tri puta sedmično i košta 30 maraka, a u gradu se trenira pet puta, a košta 40 maraka. Za početak nije obavezno da djeca imaju opremu dok ne polože za žuti pojas, a kasnije bi trebalo da imaju kimono koji sami nabavljaju. Što se tiče odlazaka na prvenstva i takmičenja, stav kluba je da se uz pomoć prijatelja finansira odlazak na veća takmičenja, dok manje karatiste uglavnom finansiraju roditelji”, rekao je Boris Popović, trener karate kluba Energija.

Takođe, djeca će uskoro moći da treniraju u školi atletike koja je osnovana pri klubu Borac. Do sada se uglavnom moglo trenirati pojedinačno, ali kako je interesovanje povećano, u klubu su odlučili da pokrenu tu školu. Treninzi bi bili tri puta sedmično, a kada je lijepo vrijeme trenira se na Gradskom stadionu. Tokom zime prelazi se u dvorane.

Pored toga, djeca mogu da treniraju još jedan dvoranski sport – stoni tenis. Sedmično se trenira po dva puta, a cijena je 30-ak maraka mjesečno. U zimskim danima mogu da se bave skijanjem, gdje je članarina u klubu Starčevica 60 maraka godišnje, dok preko ljeta pohađaju školu rolanja.