Bivša braća jure jubilarni trofej

[dropcap]FOČA[/dropcap] Jubilarni, 10. međunarodni omladinski turnir u fudbalu “Fudbal frends” od 25. do 27. jula u Foči okupiće talente iz 6 zemalja bivše Jugoslavije i zvučna imena iz svijeta fudbala, a pratiće ga i drugi bogati sadržaji.

U Foču će stići podmladak Crvene zvezde i Vojvodine iz Srbije, Rijeke iz Hrvatske, Budućnosti iz Crne Gore, Olimpije iz Slovenije, Rabotničkog iz Makedonije, te Željezničara i domaće Sutjeske.

Mada je bilo najavljeno učešće londonskog Kristal palasa, Englezi su, ipak, otkazali dolazak.

“Već deset godina se omladinci do 17 godina starosti okupljaju u Foči. Ono što posebno želim da naglasim jeste da ćemo u subotu, 26. jula, održati okrugli sto na temu ‘Fudbal, više od igre’ na kojem će učestvovati četvrta Zvezdina zvijezda Vladimir Petrović Pižon, kao i druga poznata imena iz svijeta fudbala”, istakao je Zoran Avramović, direktor Međunarodne asocijacije “Fudbal frends” Beograd, za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, jugoistočni dio Republike Srpske je postao centar omladinskog fudbala.

“Uslovi na stadionu u Foči svake godine su sve bolji, očekujemo odličnu sinergiju grada i regije, a to potvrđuju naši prijatelji koji već deceniju ne propuštaju ‘Fudbal frends’ turnir. Predstojeća smotra biće lijepa prilika da se pokaže značaj fudbala, prenesu i razmjene iskustva i ukaže na značaj koliko je fudbal više od igre”, rekao je Avramović.

Istakao je da je misija asocijacije “Fudbal frends” da djeluje kao spoj između različitih nevladinih organizacija i ustanova, fokusiranjem na društveni razvoj kroz fudbal. Turnir “Fudbal frends” u Foči je početna platforma za procese povezivanja u region, a ima za cilj i afirmaciju mladih talenata, ističu u opštinskom Organizacionom odboru turnira.

“Sve je već spremno za početak, od terena do potrebne infrastrukture. Za razliku od prethodnih godina, kada je žrijeb održavan prije dolaska ekipa, ove godine, insistirajući na fer-pleju, žrijeb će se održati u petak, kada počinje turnir”, izjavio je Igor Ćurčić, član Organizacionog odbora turnira.

Bogat program

Igor Ćurčić je naglasio da će u dane turnira biće organizovan niz pratećih sadržaja.

“To je manifestacija ‘Gastro fest’, što je prilika za upoznavanje i druženje svih učesnika i van fudbalskog terena, okrugli stolovi, a u petak, 25. jula, biće održana pres-konferencija u čitaonici Centra za kulturu i informisanje. Istog dana, u popodnevnim satima, biće organizovano svečano otvaranje, a u nedjelju, 27. jula, planirane su finalne utakmice i svečano zatvaranje turnira”, rekao je Ćurčić.