Henes u zatvoru

[dropcap]BERLIN[/dropcap] Sada već bivši predsjednik minhenskog Bajerna Uli Henes (62) otišao je u danas u zatvor, gdje će naredne tri godine i sedam mjeseci služiti kaznu zbog utaje poreza.

Henes je smješten u zatvor u Landsbergu na Lehu dva i po mjeseca nakon izricanja sudske presude zbog utaje 28,5 miliona evra poreza, pišu Nezavisne novine.

Samo dan nakon izricanja presude Henes je potvrdio da se neće žaliti, a nakon toga se povukao i sa predsjedničke funkcije u Bajernu.

U slučaju dobrog vladanja iza rešetaka, Henes se može nadati da će zatvor napustiti već nakon odsluženja dvije trećine kazne – nakon dvije godine i četiri mjeseca. U najboljem slučaju, s olakšicama zatvorskog režima može računati već u proljeće 2015.

On bi tada teoretski morao samo da prenoći u ćeliji, a preko dana bi mogao da se bavi fudbalskim poslovima. Smio bi i da putuje, ide na godišnji odmor i slično.

Iako se radi o poznatoj osobi iz javnog života, ni Henes u zatvoru neće imati poseban tretman, tvrdi rukovodstvo zatvora u Landsbergu. I on će kaznu da služi u ćeliji velikoj oko 8 metara kvadratnih, s jednostavnim namještajem, ne pretjerano udobnim krevetom. Pay TV je tabu, pa je pitanje kako će zatvorenik pratiti utakmice svog Bajerna.

Dan je iza zatvorskih zidina strogo regulisan. Buđenje je u 5.50, za doručak su hljeb, marmelada i “tanka” kafa. Početak rada je u 7, pauza za ručak između 11 i 12 (na meniju su “jednostavna” jela poput krompir čorbe i salate).

U popodnevnim satima zatvorenici mogu da “protegnu” noge u dvorištu, nakon toga se još dva sata radi. Vrata ćelija se zatvaraju u 19 sati.

Zatvor u Landsbergu na Lehu je star više od 100 godina, a u njemu je svojevremeno “ležao” i Adolf Hitler.