Bento: Neću da podnesem ostavku

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Selektor Portugala Paulo Bento rekao je da ne namjerava da ode sa te funkcije čak i ako njegov tim nije uspio da prođe grupu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Portugal je četvrti tim na rang listi FIFA, a u prve dvije utakmice uspio je da osvoji samo bod i ima male šanse da u posljednjem kolu izbori prolazak, čak i ako u četvrtak pobijedi Ganu u Braziliji.

“U aprilu sam postigao sporazum sa savezom koji nije imao veze sa Svjetskim prvenstvom, već sa našim ciljevima za (Evropsko prvenstvo) 2016. Neću da podnesem ostavku, to nije moja želja, već želja saveza”, rekao je Bento, a prenosi B92.

Portugal je sa ovim selektorom došao do polufinala Evropskog prvenstva 2012, i tamo je izgubio od Španije na penale. U kvalifikacijama se, međutim, mučio i na Svjetsko prvenstvo je otišao tek poslije baraža sa Švedskom i majstorija Kristijana Ronalda.

U Brazilu je Portugal izgubio od Njemačke 4:0, a onda odigrao 2:2 sa SAD, tako da su mu ostale male šanse da pobijedi.

Njemačka i SAD, koji igraju u Resifeu, imaju po tri boda vise od Portugala i mnogo bolju gol razliku. Eventualni neriješeni ishod donio bi prolaz obema ekipama.

“Ne plašim se eventualnog dogovora o neriješenom ishodu u drugoj utakmici. U fudbalu morate da imate poštovanja i dostojanstva, da budete samouvjereni i ništa više. Mi igramo utakmicu, Njemačka i SAD takođe imaju utakmicu. Mi ćemo samo igrati svoju”, rekao je Bento.