Uspješan dan srpskih atletičara na EP

[dropcap]CIRIH[/dropcap] Reprezentativci Srbije u atletici ispunili su očekivanja prvog takmičarskog dana na prvenstvu Evrope u Cirihu.

Na borilištima stadiona Lecigrund plasman u finale izborili su Ivana Španović (skok u dalj), Amela Terzić (1.500 metara) i Tatjana Jelača (koplje), dok je Asmir Kolašinac zauzeo peto mjesto u finalu bacanja kugle.

Šansu da dođu do završnice i eventualnih borbi za odličja stekli su Emir Bekrić (400 m prepone) i Miloš Raović (400 m), koji su prošli u polufinale, a jedino je Tamara Marković ostala bez polufinala na 400 metara, gdje je u kvalifikacijama zauzela ukupno 22. mjesto.

Španovićevoj je već prvi skok u kvalifikacionoj seriji bio dovoljan za finale, pošto je preskočila 6,66 metara.

“Radujem se susretu s najboljim skakačima Starog kontinenta i još jednom odmeravanju snaga na zaletištu. Srbija je imala vrlo uspešan atletski dan”, rekla je državna rekorderka i bronzana na prošlogodišnjem prvenstvu svijeta u Moskvi.

Kolašinac je u finalnom nadmetanju kuglaša najbolji hitac, kojim je na kraju bio peti (20,55 metara), zabilježio u posljednjoj, šestoj seriji.

Aktuelni šampion Evrope u dvorani nije bio zadovoljan postignutim; nakon što je prethodno prestupio u prvoj, četvrtoj i petoj, u drugoj je imao rezultat od 20,11, a u trećoj seriji 20,36 metara.

“Bio sam spreman za mnogo više, što je pokazao moj rezultat na MOSI igrama, kada sam bio blizu ličnog rekorda od 20,79 metara. Međutim, nisu mi se sve kockice poklopile”, kazao je Kolašinac.

Premda nije prošla u polufinale Markovićeva je istakla da je zadovoljna postignutim rezultatom u kvalifikacijama na 400 metara (53,41).

“Očekivala sam lični rekord, ali sam zadovoljna i ovim. Uživala sam u trci, dala sam sve od sebe i zaista je sjajan osećaj. Sada sledi zasluženi odmor, pa pripreme za sledeću sezonu”, rekla Markovićeva.

Srpske atletičare sutra na Lecigrundu očekuje takođe zanimljiv i potencijalno uspješan dan.

Milan Ristić prije podne trči u kvalifikacijama na 110 metara prepone, Bekrić i Raović uveče u polufinalu na 400 prepone i 400 metara, a glavni adut trebalo bi da bude Španovićeva, koja od 20 sati nastupa u finalu skoka u dalj.