Trener Novaka Đokovića otkrio kako je uopšte došlo do prekida saradnje

Gebhart Fil Gric i Novak Djokovic
Gebhart Fil Gric i Novak Djokovic

Gebhart Fil Grič, kondicioni trener Novaka Đokovića, otkrio je da je srpski teniser bio u veoma lošem stanju na početku sezone.

Fil Grič je zajedno sa Marjanom Vajdom ponovo počeo da trenira Đokovića u aprilu i jedan je od najzaslužnijih za povratak na prvo mjesto na ATP listi.

Međutim, nije sve bilo tako dobro na početku.

“Niko nije pomišljao da je ovo moguće u maju mjesecu. Novak je bio u velikom problemu – nije obraćao pažnju na detalje, fizički je bio nespreman i mnogo toga je falilo u igri. Prije svega, imao je mentalni problem jer nije znao gdje je”, rekao je Fil Grič za austrijske medije.

On je istakao da se kod Novaka brzo vratila želja jer je bio svjestan da mora hitno da reaguje.

“Morali smo da radimo na svakom aspektu. Najvažnije je da je pronašao motiv i koncentraciju. Bio je svjestan da je potrebno da radi više, da uloži više – to je i učinio. Živio je po pravilima tenisa. Znao je da, ako želi da sruši rekorde, to mora da uradi uskoro. Na kraju krajeva, ima 31 godinu”, dodao je.

Kako kaže, vrhunac forme je stigao i prije nego što su u timu očekivali.

“Kada smo se ponovo okupili, Novak me je pitao da li će imati šansu da ponovo osvoji Gren slem. Postavili smo US open kao cilj za povratak, u Parizu je bio dobar, ali se već na Vimbldonu vratio sjajan osjećaj. Opet je demonstrirao psihičku snagu”, rekao je Grič.

A šta je dovelo do raskida saradnje krajem 2016. godine?

“Svi smo bili iscrpljeni. Proveli smo zajedno mnogo godina, nedjelja, dana, sati… Napraljeno je i nekoliko grešaka. Prije Rolan Garosa 2016. je bio umoran, ali je skupio snagu i uložio sve u jedini Gren slem koji nije osvojio. Tada je došao do jedine titule koja mu je nedostajala. Postao je šampion svih najvećih turnira i bilo mu je potrebno nekoliko mjeseci da se odmori”, zaključio je Fil Grič.