Evropska turneja rukometaša Čelik Juniora

[dropcap]ZENICA[/dropcap] Škola rukometa “Čelik Junior”, koja je prije mjesec dana započela evropsku turneju putovanjem u Prag, a gdje je učestvovala na najjačem rukometnom turniru “Prague Handball Cup”, sada nastavlja svoja putovanja.

Nakon mjesec dana priprema za ubjedljivo najteži turnir “Citta di Leno” u Italiji, škola rukometa “Čelik Junior” će u četvrtak, 5. juna, krenuti put Italije sa svim selekcijama.

“Od osnivanja škole rukometa ‘Čelik Junior’, pa do danas, cilj nam je da se djeca uz učenje zabave, upoznaju nove prijatelje, druže i zavole ovaj sport. U tome smo bili uspješni, te danas brojimo preko stotinu polaznika raznih uzrasta. Ima tu dječaka od pet godina, a koji već sada pokazuju veliku ljubav prema ovom sportu. U aprilu smo započeli evropsku turneju, a koja se održava svake godine, kao naš godišnji projekat. Bili smo u Pragu sa oko 80 dječaka i djevojčica, družili se i igrali dobar rukomet. Sada nam predstoji vrlo jak turnir u Italiji. Spremali smo se cijeli mjesec i nadamo se prvom mjestu u svim selekcijama u muškoj i ženskoj kategoriji”, složili su se treneri škole rukometa “Čelik Junior”.

Pripreme za ligu

Svaki turnir se koristi za što bolju pripremu polaznika za ligaška takmičenja.

Juniorska selekcija Čelik Juniora će se od iduće sezone takmičiti u Prvoj ligi FBiH kao najmlađi učesnik. Prije polaska u Prag, momci iz ove selekcije su igrali utakmice protiv seniorskih ekipa, te ostvarili veliki broj pobjeda, par remija i samo dva poraza.

Kako je riječ o vrlo mladoj ekipi, u kojoj igraju uglavnom dječaci do 18 godina, taj rezultat u prijateljskim susretima je ohrabrujući.

Juniorke šampionke prve nezavisne juniorske lige

Juniorska selekcija škole rukometa, ali ovoga puta u ženskoj kategoriji, ostvaruje nevjerovatne rezultate.

Pored jako dobro odigranog turnira u Pragu, djevojke su u Junioskoj ligi regije Srednja Bosna osvojile prvo mjesto sa stopostotnim učinkom. Završnica lige će biti odigrana u Vitezu za vikend koji je pred nama. Djevojke iz “Čelik Juniora” su svoje utakmice davno odigrale, te čekaju na preuzimanje zlatnog pehara.

Naravno, u Italiju polaze i djevojke koje će se spremati za novu sezonu i igrati vrlo jake utakmice protiv nešto starijih djevojaka.

“U ligu smo se uključili prvenstveno kako bi redovno igrali utakmice, a prije početka nismo toliko razmišljali o osvajanju lige. Naravno, kako su kola odmicala, a djevojke pokazale visok nivo znanja i kvaliteta, krenuli smo još jače ka naprijed i na kraju osvojili zlato prije završnice. Ovo je naše prvo ligaško zlato, ali ne i posljednje”, kazala je Afrodita Zeljko, trener juniorki.

Najmlađi brane titulu prvaka

Najmlađi polaznici škole rukometa, selekcija do 12 godina, prošle godine je u Italiji osvojila prvo mjesto. Sve utakmice su dobili sa preko 10 golova razlike, ali to im daje motivaciju da ovoga puta budu bolji.

Ove godine će se boriti protiv više ekipa iz raznih krajeva Evrope.

Nakon turniru u Italiji, djevojke i dječaci iz ove škole će nastaviti pripreme za ligu na kampovima (jezero i planine).

Vrlo važno je napomenuti da škole rukometa “Čelik Junior” trenutno djeluje bez sponzora, te uz pomoć velikih prijatelja uspijeva da ostvari ovako dobre rezultate.