BiH u grupi s Hrvatskom i Makedonijom

[dropcap]DOHA[/dropcap] U debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu rukometna reprezentacija BiH imaće dosta težak put do osmine finala jer će joj rivali biti Hrvatska i Makedonija.

U nedjelju uveče u Dohi održan je žrijeb grupa za SP koje će se početkom naredne godine održati u Kataru. Izabarnici selektora Dragana Markovića igraće u Grupi B, a osim pomenute dvije selekcije tu su još Austrija, Tunis i Iran.

Na prvi pogled jasno je da je grupa dosta izjednačena. Osim Hrvata, koji su apsolutni favoriti, niko se ne izdvaja. Toga je svjestan i selektor Marković.

“Na žrijeb se nikada ne može uticati. Moglo je bolje, ali i gore. U pitanju je Svjetsko prvenstvo i tu nema slabih protivnika. U našoj grupi jedino se Iran može smatrati slabijim rivalom, ali on je ujedno i velika nepoznanica. Ako se ne uđe ozbiljno u utakmicu, i Iranci mogu biti opasni. Naravno, Hrvatska je prvi favorit, a tu su i uvijek dobri Makedonija, Austrija i Tunis sa našim Seadom Hasanefendićem. U svakom slučaju, biće zanimljivo. Iskreno, ne brinem se previše za rivale, najviše gledam nas. Imamo dosta problema sa igračima. Neki od njih još nisu našli klub i nadam se da će to uskoro učiniti. Bez obzira na sve, na nama je da se spremimo što bolje i pružimo sve od sebe. Prije SP čekaju nas dvije utakmice kvalifikacija za ‘EURO 2014’ i u ovom trenutku to je prioritet”, rekao je Marković.

U osminu finala plasiraće se četiri najbolje reprezentacije iz svake od četiri grupe. One koje prođu dalje iz Grupe B ukrštaće se sa selekcijama iz Grupe A, u kojoj su Španija, Slovenija, Katar, Bjelorusija, Brazil i Čile. Jasno je da bi u nokaut fazi bilo lijepo zaobići Špance, a sa svim ostalim timovima dalo bi se igrati. No, to je jako daleko.

“Nisam od onih ljudi koji razmišljaju tako daleko. Ne volim se baviti matematikom i kalkulacijama, nego rukometom. Kada počne Svjetsko prvenstvo, onda ćemo razmišljati o svakom narednom rivalu. Sada sam fokusiran na Bjelorusiju i Dansku, koje nas čekaju krajem oktobra i početkom novembra”, jasan je selektor bh. rukometaša.

Muhamed Toromanović, kapiten naše reprezentacije, nije pretjerano zadovoljan grupom u kojoj će se on i njegovi saigrači boriti za osminu finala.

“Ne mogu reći da sam zadovoljan žrijebom, mogao je biti mnogo povoljniji. Da smo dobili još jednog protivnika poput Irana, onda bih mogao reći da sam zadovoljan. Međutim, za nas je važno što ćemo konačno zaigrati na jednom velikom takmičenju. Željni smo dokazivanja na velikoj sceni, ali u Katar ćemo ići bez pritiska. Nikakva tragedija neće biti i ako ne prođemo grupu. Naravno, sve ćemo učiniti da zaigramo u osmini finala, ali neće biti lako”, rekao je Toromanović.

Rukometaš mađarskog Vesprema i BiH Mirsad Terzić vjeruje da je Hrvatska zbog bogatog iskustva i igračkog kadra jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje, pišu Nezavisne novine.

“Austrija je redovan učesnik velikih takmičenja i uvijek ostvari solidan rezultat. Tunis igra agresivan i brz rukomet i redovan je učesnik svjetskih prvenstava. Makedonija je već nekoliko godina konstantan učesnik velikih takmičenja, ali kada uporedimo njih i nas, mislim da nema velike razlike u kvaliteti”, rekao je Terzić.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igraće se od 15. januara do 1. februara 2015. godine. Utakmice će se igrati u tri dvorane u Dohi i jednoj u nedavno oformljenom gradu Lusailu.

Braća Karačići jedan protiv drugog

Zanimljivost Grupe B mogao bi biti i međusobni ogled dva brata.

Ivan Karačić brani boje BiH, a njegov mlađi brat Igor blizu je dresa Hrvatske. Stoga bi susret bh. tima i “kauboja” u Kataru mogao biti jako zanimljiv.

Ivan je prilično siguran putnik u Dohu, dok se Igor još mora boriti za svoje.

Goluža oprezan

Selektor Hrvatske Slavko Goluža kaže da Grupa B za njih nije nimalo bezazlena.

“Nimalo naivna grupa. Respektiram Tunis, koji će sigurno biti u prednosti pred svima nama jer će imati 35 dana priprema i dobro znamo da su fanatici za rukomet. Austrija, kojoj većina igrača igra u Bundes ligi, i znamo da smo s njom imali nekih problema na prvenstvu u Austriji. Tu su i Makedonija, kojoj su većina igrača iz Vardara i Metalurga, BiH, koja je izbacila Island, te Iran. To su sve momčadi koje mogu igrati sa svima”, rekao je Goluža.

Grupe SP 2015

A grupa:

 1. Španija
 2. Slovenija
 3. Bjelorusija
 4. Brazil
 5. Katar
 6. Čile

B grupa:

 1. Hrvatska
 2. Bosna i Hercegovina
 3. Austrija
 4. Tunis
 5. Makedonija
 6. Iran

C grupa:

 1. Francuska
 2. Švedska
 3. Češka
 4. Egipat
 5. Alžir
 6. UAR

D grupa:

 1. Danska
 2. Poljska
 3. Argentina
 4. Njemačka
 5. Rusija
 6. Bahrein