Završene mini pripreme reprezentacije BiH u ritmičkoj gimnastici

[dropcap]TUZLA[/dropcap] Gimnastički savez BiH je od 24. do 28. jula u Tuzli organizovao mini pripreme reprezentacije u ritmičkoj gimnastici uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta i opštine Tuzla.

Na poziv selektora Svitlane Tinjić pored seniorki i juniorki bile su pozvane i kadetkinje, kao i perspektivne takmičarke. Pripremama je prisustvovalo 20 takmičarki iz klubova: KRG “Bosna” Sarajevo, KRSG “Sloboda” Tuzla, KRSG “Olimpik” Sarajevo, KRG “Arabesque” Sarajevo i KRG “Allegro” Banjaluka.

Cilj priprema je bio uvid u rad sa najkvalitetnijim takmičarkama BiH, kao i pomoć klubovima u njihovom daljem radu.

Stručni štab u sastavu Svitlana Tinjić, Rene Starčević i Aida Hadžić je na osnovu analize trenutnog stanja napravio plan aktivnosti rada reprezentacije s ciljem učešća na zvaničnim takmičenjma FIG i UEG u 2015. Pored individualnog nastupa planira se i učešće u grupnim vježbama.

Do kraja godine naše reprezentativke će imati dva kontrolna takmičenja na međunarodnom nivou i to će biti prilika da potvrde kvalitet.

Na priprema su učestvovale sljedeće reprezentativke: seniorke Vanesa Tinjić, Belma Popovčević, Amila Hadžić, Almedina Zajko, Amila Hodžić i Ena Meholjić, juniorke Zerina Tanović, Hana Lendžer, Dea Muminović, Hana Trubljanin i Azra Kadrić, te kadetkinje: Sara Ažman, Anđela Vasković, Ajša Mujačić i Ilda karić.

Pored reprezentativki priprema su prisustvovale i perspektivne: Melika Kulaglić, Imna Karavdić, Sonja Vujačić, Amna Demirović, Adna Osamanagić, Amina Serhatlić, Ajla Šeta i Ena Holaček.

Adisa Bjelić, naša najbolja juniorka, od 11. jula se priprema u Sofiji sa bugarskom reprezentacijom, a pripreme će trajati do kraja septembra. O svim njenim aktivnostima upoznat je Stručni štab. Za njen rad odgovorna je Aida Hadžić koja, uz podršku njenih roditelja, planira sve aktivnosti neophodne za pojavljivanje na svjetskoj gimnastičkoj sceni.

Seniorka Vanesa Tinjić sljedećih 10 mjeseci ide na usavršavanje u Sjedinjene Američke Države, gdje će nastupati za Klub ritmičke gimnastike ”Eagan” Minesota.

Na pripremama su zavidan nivo znanja pokazale Vanesa Tinjić i Belma Popovčević, dok su se Sara Ažman, Zerina Tanović, Hana Lendžer, Ajša Mujačić, Anđela Vasković i Ilda Karić nametnule kao vrlo perspektivne reprezentativke BiH.

Gimnastički savez je poslije dugogodišnjeg statusa mirovanja punopravan član FIG , tako da nas u sljedećoj godini očekuju važna takmičenja: Evropsko prvenstvo, Evropske igre i Svjetsko prvenstvo kao kvalifikaciono za Olimpijske igre 2016.