Velimir Stjepanović, skroman momak iz Dubaija

[dropcap]BERLIN[/dropcap] Rođen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, porijeklom iz Republike Srpske, s ponosom nastupa za Srbiju. Ukratko, to je Velimir Stjepanović, dvostruki šampion Evrope u plivanju.

Stjepanović je rođen 7. avgusta 1993. Odrastao je u Abu Dabiju uz roditelje Anu i Milana koji su porijeklom iz sela Čengići kod Bijeljine.

Kako su kasnije otkrili, roditelji su mu dali ime Velimir kako bi mir što prije nastao na našim prostorima, na kojima je u to vrijeme bjesnio rat. Velimir, koji sasvim razgovjetno priča na srpskom, ali sa primjetnim akcentom, školuje se i trenira u Dubaiju. Prema sopstvenim riječima, trenira po pet časova dnevno, ali nikako ne zapostavlja ni školske obaveze.

“Počeo sam da plivam sa šest godina, a kada sam imao 12 godina počeo sam da sarađujem s trenerom Krisom Tidijem. Tada sam otišao na prvo takmičenje van Dubaija i osvojio nagradu u Engleskoj. Od tada sam počeo ozbiljnije da treniram”, priča Velimir.

Stjepanović je prvo postao član Vaterpolo kluba Partizan, a po dobijanju državljanstva počeo je da pliva za Srbiju.

“Svake godine barem dva meseca godišnje provodim u Srbiji. Oduvek mislim da je Srbija moja kuća, ne Dubai”, kaže on.

Tajna uspjeha Velimira Stjepanovića sazdana je u jednoj rečenici: “Volim da pobeđujem, ne volim da gubim, ne volim da budem drugi, i to me motiviše.”

O privatnom životu malo se zna, osim što kaže da voli maminu kuhinju. Ipak, vrhunski sport zahtijeva pravilnu ishranu pa njegovo omiljeno jelo jagnjetinu pod sačem ili rakiju rijetko dozvoli sebi. Priznaje da malo duže spava, a poslije doručka slijedi obavezan ulazak na Fejsbuk. Obavezno gleda omiljenu seriju “Doktor Haus”, dok popodne i veče provodi sa djevojkom Džesikom i prijateljima.

Šira javnost je za Velimira Stjepanovića prvi put čula 2009. Na Olimpijskim igrama mladih (EYOF) osvojio je zlato u trci na 100 metara delfin i srebro na 100 metara slobodnim stilom.

Cilj Velimira Stjepanovića je da osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Riju 2016.