Velagić suspendovan zbog dopinga

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Agencija za antidoping kontrolu BiH kaznila je kik-boksera Ermina Velagića dvogodišnjom zabranom nastupanja na svim takmičenjima u BiH i inostranstvu.

Velagić je kažnjen nakon što je Agencija provela doping kontrolu na državnom prvenstvu u kik-boksu u Bihaću, te u njegovom uzorku utvrdila prisustvo efedrina, sredstva s liste zabranjenih sredstava za 2014, saopšteno je iz Agencije za antidoping kontrolu.

Ukoliko Velagić u narednih pet godina ponovi isto kršenje antidoping pravila, biće kažnjen zabranom nastupa od pet godina na svim takmičenjima u BiH i inostranstvu, bez prava na žalbu.

Navedenom sportisti takođe je izrečena mjera poništavanja ostvarenog rezultata na državnom prvenstvu i oduzimanje medalje, a njegovom treneru izrečena je opomena.

Agencija za antidoping kontrolu BiH do sada je evidentirala 8 slučajeva kršenja antidoping pravila. Kik-bokser Samed Osmanović bio je pozitivan na boldenon, dizač tegova Nedim Fišić na metandienon, karatista Edin Muslić na marihuanu, rukometaš Admir Ahmetašević na amfetamin, srpski dizač tegova Čaba Nađ na metandienon, dizačica tegova Olivera Jurić na anabolički steroid, košarkaš Elmedin Kikanović na metil heksanamin, dok je bokser Stevo Zolak odbio doping kontrolu.

U postupku su još dva slučaja, a izrečene su opomene za 22 sportista zbog neispunjavanja obaveza prema Agenciji za antidoping kontrolu BiH, koja je poručila da će nastaviti beskompromisnu borbu protiv dopinga u sportu u cilju zaštite zdravlja i edukacije sportista, sprečavanju prevara u sportu kao i ispunjavanju obaveza BiH iz međunarodnih konvencija i Svjetskog antidoping kodeksa.