U spustu najbolji Nijemci i Čehinje

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Drugog takmičarskog dana Evropskog prvenstva u kajaku i kanuu za juniore u Banjaluci na rasporedu su bile timske borbe u spustu, a najviše uspjeha imali su takmičari iz Češke i Francuske, koji su osvojili po dvije zlatne medalje.

Spust je vožen od Rekavica do Rafting kluba Kanjon, a u konkurenciji kanuista jednosjeda u muškoj konkurenciji slavio je tim Njemačke. Moric Fladung, Janoš Selcer i Janik Hartštajn su ostvarili ukupno vrijeme 15:02.89 minuta. Drugo mjesto pripalo je Hrvatskoj (Luka Obradić, Jadran Zonjić, Ivan Tolić) sa vremenom 15:05.16, a treće Francuskoj (Ancelin Gurja, Teo Kens, Žiljem Cade) 15:12.71.

Kod dama u istoj disciplini prve su bile Čehinje Martina Satkova, Aneška Paludova i Barbora Bajerova sa vremenom 16:24.82 minuta ispred Frnacuskinja Mtilede Liber, Šarlot Poiro i Vanine Paoleti (16:45.74) i Italijanki Kjare Karbonjin, Valentine Racauti i Alis Panato (17:47.57).

U kanuu dvosjedu slavila je Francuska (14:25.24) ispred Njemačke (14:49.91) i Hrvatske (15:01.04).

Čehinje Martina Satkova, Tereza Brozova i Aneška Paludova svojoj zemlji su donijele zlatnu medalju u timskim borbama u kajaku jer su ostvarile najbrže vrijeme na spustu na divljim vodama, koje iznosi 14:37.47. Druge su bile Njemice Megan Jaedike, Lidija Abing i Žil-Sofi Ekert (14:42.80), a na treći stepenik pobjedničkog postolja su se popele Francuskinje Emanuel Kosik, Vanina Paoleti i Lisa Lebuk (14:45.50).

Kod kajakaša najbolji su bili Francuzi Hju More, Siprien Leriš i Tomas Šambar (13.29.01), drugoplasirani su Nijemci Džošua Piaskovski, Jan Ole fon Harc i Benjamin Koh (13:35.91).

Do trećeg mjesta su stigli Česi Jan Olejnik, Adam Nojbert i Vijeth Zapletal (13:37.01).

U subotu su na programu finalne trke sprinta u pojedinačnoj konkurenciji, dok su za nedjelju, posljednjeg dana EP, zakazani timski sprint okršaji.

Organizator EP je Kajak kanu klub Vrbas iz Banjaluke, a na njemu učestvuju sportisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Slovačke, Belgije, Njemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Irske, Češke, Francuske, Italije, Holandije, Luksemburga i Bosne i Hercegovine.

Princ Albert

Avion u kojem će doći Albert od Monaka na aerodrom u Mahovljanima trebalo bi da sleti u subotu u 15 časova, nakon čega će princ u Banjaluci obaviti bilateralne razgovore sa Nebojšom Radmanovićem, članom Predsjedništva BiH.

Potom je planirao da posjeti kanjon Tijesno, gdje se održava EP u kajaku i kanuu, a u nedjelju će na ceremoniji zatvaranja uručiti i medalje osvajačima.